Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Spolek nadšenců otevře památkově chráněnou Turbovnu, natáčela se tam Zdivočelá země

Spolek nadšenců Bart otevře po několikaletých opravách památkově chráněný dům na náměstí v Úterý na Plzeňsku. V přízemí takzvané Turbovny - Domu Na Růžku, která leží v památkové zóně, vzniklo komunitní centrum pro setkávání. Otevře se 25. května. Zabezpečené jsou dvoupatrové sklepy, tesané ve skále, kde budou prohlídky. Dům mohou lidé znát například ze seriálu Zdivočelá země, kde Turbovba představuje exteriér hostince.

Objekt, který byl staticky narušený a hrozilo jeho zřícení, spolek odkoupil v roce 2015 v exekuční dražbě za 390 000 korun. Jeho členové dávají do opravy vlastní peníze, shánějí dotace a pořádají sbírky, kulturní akce a brigády. Byla to poslední šance na záchranu, řekl Jan Florian z Místní akční skupiny Český Západ. Turbovna je nejznámějším místem Úterý, turisty hodně navštěvovaného městečka se 460 obyvateli.

„Natáčela se tu Zdivočelá země, Habermannův mlýn i další filmy a lidé se hodně chodí na ta místa dívat," popsal. Objekt, o němž je první zmínka v roce 1617, byl 160 let mydlárnou, poté tam měla do druhé světové války rodina Turbů řeznictví a hostinec. Od konce války je neobydlený. Památku dlouho nikdo nechtěl, městečko si na opravu netrouflo.

„Bude tam místo k setkávání občanů při různých příležitostech. Do většího a na něj napojeného menšího sálu se vešlo až 50 lidí, dále je tam menší klubovna pro 20 lidí, sociální zázemí a kuchyň," řekl Florian. Spolek tam plánuje pořádat besedy, promítání, menší koncerty a další akce.

„Pořád nemáme hotovo.“

Evropskou dotaci dostal z programu IROP, další z kraje a ministerstva kultury. „Dohromady už tam šlo určitě přes deset milionů korun, z toho tvořily dotace asi sedm milionů. Pořád ještě nejsme hotovi," podotkl Florian.

Tři místnosti sklepa už jsou zabezpečené a částečně opravené. „Teď se bude dělat horní vstupní místnost a dohromady to vlastně tvoří menší prohlídkovou trasu. Ukazujeme tam historii domu, jak se postupně zabezpečoval a obnovoval, ale třeba také trámy, které jsou podle dendrochronologického průzkumu z roku 1570," prozradil Florian. Zbývá ještě dodělat fasády do náměstí a do dvora a část sklepa, která se bude renovovat příští rok. Na půdě Turbovny by měly vzniknout expozice, není ale ještě ani studie.

„Otevíráme pouze na akce, ale pokud se s námi někdo domluví a bude tam chtít něco uspořádat, tak může. První zatěžkávací zkouškou byly Skrýše, tedy orientační běh, který startoval z Turbovny a zase tam končil, prošlo tam 150 lidí," dodal Florian. Bart tam teď plánuje klub deskových a karetních her. Navázal spolupráci s organizací Člověk v tísni, která by tam mohla nabízet pomoc s řešením finanční situace lidí ze širšího okolí; dům bude sloužit jako zázemí pro schůzky terénních služeb s klienty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úterský spolek Bart

Štítky Úterý, Turbovna, památkově chráněný objekt, spolek Bart, nadšenci, oprava památky, záchrana památky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolek nadšenců otevře památkově chráněnou Turbovnu, natáčela se tam Zdivočelá země  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.