Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Stovky uháčkovaných dek vynesly zápis do knihy rekordů i 600 000 korun pro hospic

, aktualizováno 19. května 2024, 16:24

Celkem 609 000 tisíc korun vyneslo finále charitativního projektu Deka pro hospic sv. Lazara v Plzni, v němž téměř dva roky dobrovolníci pletli nebo háčkovali deky. Jejich snažení se dočkalo také zápisu do knihy rekordů. Peníze z prodeje dek podpoří mobilní hospicovou službu. Přikrývek se nakonec sešlo 772. Ty, které zatím nenašly nové majitele, bude možné v dalších týdnech získat z internetového katalogu. Nejhezčí nezadané deky se zřejmě ještě na podzim budou dražit.

Do projektu spolku Náš Touškov, podporovaného městy Kozolupy a Město Touškov, se zapojilo 250 dobrovolníků. Pletli nebo háčkovali čtverce o rozměrech 30krát 30 centimetrů a posílali je organizátorům nebo rovnou 30 čtverců spojili do deky. Projekt převzali dobrovolníci z Písku. „Neumím odhadnout, kolik kilo příze se spotřebovalo, ale jedna deka váží v průměru dvě až tři kila, takže to je až kolem dvou tun materiálu," řekla hlavní koordinátora projektu Blanka Antošová, která deky po měsíce uchovávala ve stovce papírových krabic doma.

Původně bylo v plánu pokrýt dekami cyklostezku mezi Městem Touškovem a Kozolupy, která měří kolem 800 metrů. Bylo třeba 415 dek, tedy 12 450 ručně vyrobených čtverců. „Ohlas byl tak velký, že se nám to nakonec podařilo překonat skoro dvakrát, museli jsme příjem dek a čtverců předčasně zastavit," poznamenala Antošová.

Město chce poskytnout pozemek pro stavbu nového hospice, současný sídlí v nepříliš důstojném prostředí

Plzeňský Hospic sv. Lazara, jediné lůžkové zařízení svého druhu v Plzeňském kraji, momentálně sídlí v problematické lokalitě Petrohrad v městské části Slovany. Příbuzní pacientů nemají kde parkovat a problém představují také časté černé skládky a...

Stovky lidí v sobotu procházely asfaltovou stezkou, lemovanou po obou stranách mobilním zábradlím s vystavenými dekami. Kdo si vybral nějakou přikrývku, mohl si ji za příspěvek 1900 korun odnést nebo ji adoptovat. Sedm dek se dražilo v tiché dražbě, která vynesla 66 000 korun, dalších víc než 350 000 korun se podařilo získat koupí nebo adopcí dek. „Uvidíme, co bude dál, kolik dek zbyde. Uvažovala jsem o tom, že bych nějaké vzala a bezplatně je věnovala do sociálních zařízení třeba pro seniory. Na podzim ještě zřejmě uspořádáme dražbu," řekla Antošová.

Výsledek práce dobrovolníků se rozhodli organizátoři také zapsat do české knihy rekordů. „Je to nový český rekord. Máme už několik podobných rekordů, ale tento je rozsahem největší. Pro hospic v Písku se upletlo nebo uháčkovalo 10 037 čtverečků 30krát 30 centimetrů o celkové délce deky 398 metrů. Tato akce tento rekord několikanásobně překonává," konstatoval Tomáš Hrábek, komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordy zaznamenává. Česká kniha rekordů podle něj vychází jednou za více let, nová má vyjít za několik měsíců a bude už obsahovat rekord z Plzeňska.

Hospic svatého Lazara vznikl v Plzni v roce 1998 jako třetí v Česku. Od ledna 2022 poskytuje i mobilní služby. Zájem o ně je velký. Tým mobilního hospicu za rok 2022 poskytl služby 172 klientům, o dalších zhruba 350 klientů pečoval hospic v lůžkové části. Loni měl hospic asi 205 pacientů v mobilní domácí péči a v lůžkové části dalších 400 klientů, řekla už dříve ředitelka Jiřina Helíšková. V Plzeňském kraji je kromě sv. Lazara jen mobilní hospic na Tachovsku a do malé části Klatovska přesahuje hospic z jižních Čech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aleš Tolar

Štítky DEKApro, Náš Touškov, háčkované deky, podpora hospice, Hospic sv. Lazara, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky uháčkovaných dek vynesly zápis do knihy rekordů i 600 000 korun pro hospic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.