Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město chce poskytnout pozemek pro stavbu nového hospice, současný sídlí v nepříliš důstojném prostředí

Plzeňský Hospic sv. Lazara, jediné lůžkové zařízení svého druhu v Plzeňském kraji, momentálně sídlí v problematické lokalitě Petrohrad v městské části Slovany. Příbuzní pacientů nemají kde parkovat a problém představují také časté černé skládky a minimum zeleně. V horizontu několika let by ale mohlo být vše jinak. Vedení Plzně se aktuálně připravuje, že hospici věnuje pozemek v Liticích, kde by mohla vyrůst nová budova za zhruba 400 milionů korun. Město taktéž podepsalo memorandum s hejtmanstvím a biskupstvím o vzájemné podpoře tohoto projektu.

Hospicem projde ročně až 400 pacientů, parkoviště ve vnitrobloku bývá přeplněné a také poslední rozloučení s pacienty neprobíhají ve zrovna příjemném prostředí. „Neprojede sem kolikrát ani sanitka nebo dodávka se zásobováním, nemáme tu žádnou zahradu nebo zeleň, jen malou terásku," popisuje ředitelka hospice Jiřina Helíšková. Vysoký dům nevyhovuje ani dispozičně. „Místnůstka na poslední rozloučení je v suterénu mezi uzávěry a výměníky. Pokoje se snažíme mít hezké, ale prostorově je to maličké, včetně skladů," podotkla.  


Vizualizace nového objektu, zdroj: ateliér A8000

Na Slovanech sídlí hospic už 25 let, přičemž o nové budově už se také nějaký ten pátek mluví. Nyní se zdá, že se věci daly do pohybu. Vedení Plzně připravuje smlouvu o výpůjčce na pozemek v Plzni-Lititích.  „Je to lokalita, ve které budou mít pacienti klid a kde budou moci trávit dny i na zahradě. Věřím proto, že tuto změnu přivítají nejen pacienti, ale také jejich blízcí,“ sdělil radní města Plzně pro oblast sociální a aktivní život seniorů Jiří Šrámek (ANO).

Město taktéž uzavřelo s hejtmanstvím a biskupstvím memorandum u spolupráci na tomto projektu. Kraj by měl zafinancovat příslušnou studii a projektovou dokumentaci. Zastupitelé města i kraje by následně chtěli využít evropské i státní dotace. Hospic ale může podpořit také veřejnost prostřednictvím sbírky, kde je v současné době vybráno přes 340 tisíc korun. 

 „Kraj od roku 2016 investoval do podpory hospice téměř 17 milionů korun, a to jak do lůžkové části, tak i do mobilního hospice. Podpořit další rozvoj této péče, kterým nový, moderní dům rozhodně bude, nelze odmítnout,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Kdy se záměr podaří zrealizovat je zatím ve hvězdách. Vedení města nicméně věří, že se vše výrazně pohne kupředu do tří let.  „Hospic svatého Lazara je v našem regionu jedinečné specializované zdravotnické zařízení. Nepomáhá jen lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění, ale také jejich blízkým. Je to záslužná činnost, která si žádá celospolečenské ocenění a naši podporu si bezesporu zaslouží,“ řekl plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO).

Pacienti budou blíž k přírodě

V novém hospici, který se víc otevře veřejnosti, by se mohli pacienti vyvézt ven s postelí. Dům by měl být obrostlý vistáriemi, bude tam rozlučková místnost, v pokojích o 14 metrů čtvrtečních bude postel pro klienta i pro člena rodiny. Uvnitř nízkého domu bude klidová zóna s jezírkem a stromem. „Lékaři, sestry a další si řekli, co potřebují k práci a jak by měl být dům funkční," přiblížil Viktor Glier z hospicu, který se stará o sponzory a propagaci neziskového zařízení s 50 zaměstnanci. V zařízení kladou důraz na multidisciplinární péči lékařů, pečovatelů, sester, ošetřovatelek, sociálních pracovnic, fyzioterapeutů i duchovních. Dostávají ji také příbuzní, kteří mohou přicházet za blízkými i v noci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hospic sv. Lazara, hospicová péče, důstojné dožití, sbírka, nový hospic, stavba nového hospice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Konečně záslužný projekt a výborně vynaložené peníze,gratuluji!!!!!!!!!!

Čtvrtek, 30. listopadu 2023, 11:38Odpovědět

Město chce poskytnout pozemek pro stavbu nového hospice, současný sídlí v nepříliš důstojném prostředí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.