Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Plzeňská zoo vydala novou opičí bankovku, peníze z prodeje Zoolarů půjdou na ochranu zvířat

Takzvané Zoolary jsou oblíbeným suvenýrem, který si odnáší návštěvníci plzeňské zoologické zahrady. Letošní novinkou je sběratelská bankovka se šimpanzem. Autorkou ilustrací je akademická sochařka a medailérka Majka Wichnerová. Část peněz z prodeje jde na ochranu zvířat.

Jen v pár vytipovaných zahradách v Česku, Slovensku a Polsku se mohou milovníci zvířat setkat s originálními bankovkami. Zoo Plzeň je jednou z nich. „Nový plzeňský Zoolar je symbolicky se šimpanzem! Celkem čtyři motivy sběratelských bankovek lze nyní pořídit v areálu plzeňské zoo. Na rubu nechybí motiv Radyně, erbovních plameňáků, Pavilonu Zlaté rybky; portrét Ch. Darwina nebo podpis ředitele zahrady Jana Trávníčka,“ pochlubila se zahrada na svých sociálních sítích.

Malá šimpanzí celebrita ze zoo dostala jméno Dumay, pro které hlasovalo v anketě 2468 fanoušků

Ze tří možností vybírala veřejnost prostřednictvím ankety jméno pro dnes již tříměsíčního samečka šimpanze čego, který přišel na svět v plzeňské zoo. Nejvíce lidí nakonec hlasovalo pro jméno Dumay. Význam tohoto jména je samec. Další možností...

Kresba zvířat je velmi detailní a zobrazuje je v jejich přirozených biotopech. „Autorem ilustrací je česká akademická sochařka a medailérka Majka Wichnerová, autorem kompozicí je Michal Krejcar a autorem grafického zpracování je slovenský designér Matej Gábriš. Hodnota bankovek je na všech prodejních místech jednotná v ceně 100 korun a část výtěžku z prodeje jde na ochranu zvířat,“ upřesňuje zahrada. Na dalších bankovkách je například lev berberský, medvěd hnědý nebo tygr ussurijský.

České verze bankovek mají na lícové straně českého lva ze stříbrné fólie. „Prodávají se v samoobslužných automatech, které jsou vybaveny UV lampou, pod níž se na „bankovce“ objeví další okem neviditelné prvky podobné těm na skutečných bankovkách,“ uzavřela Zoo Plzeň. 

Ohodnoť článek

Štítky Zoo Plzeň, sběratelské bankovky, Zoolar, šimpanz, suvenýr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo vydala novou opičí bankovku, peníze z prodeje Zoolarů půjdou na ochranu zvířat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.