Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stát chce investovat 700 milionů do rozšíření kapacit škol v okolí zvažované gigafactory

V rámci plánovaného podnikatelského parku v Líních u Plzně, jehož součástí má být i gigfactory, by se měly rozšířit kapacity škol, které jsou už v současné době nedostatečné. Stát na rozšíření základních a mateřských škol vydá 700 milionů korun. Vzdělávací zařízení by pak měla pojmout až o 600 žáků navíc. Peníze do roku 2025 půjdou do obcí Dobřany, Líně, Zbůh, Chotěšov a Chlumčany.

„Základní a mateřské školy v okolí zamýšleného podnikatelského parku v Líních u Plzně budou potřebovat navýšit kapacitu pro zajištění standardu pro místní obyvatele i pro budoucí zaměstnance průmyslové zóny a jejich děti,“ uvedl mluvčí státní agentury CzechInvest David Hořínek.

Jak přesně budou finance přerozdělené je věcí jednání ministerstva průmyslu a ministerstva školství. Vláda stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů filmy Volkswagen od počátku jednání podporuje a také se dohodla s obcemi v okolí letiště na několika zásadních podmínkách. Tou hlavní bylo zmenšení průmyslové zóny. Další opatření se týkají dopravní obslužnosti a školství. Dopadová studie sice bude hotová až na podzim, nicméně už z dřívějšího zkoumání bylo zřejmé, že bude třeba investovat právě do škol, které by problém s nedostatkem kapacit trápil i nehledě na plánovou průmyslovou zónu.

V západních Čechách budou dvě letecké záchranky, nikdo se z Plzeňského kraje stěhovat nebude, ujistil Válek

Leteckou záchrannou službu (LZS) bude do roku 2028 v Plzeňském kraji dál zajišťovat armáda. V současné době mají letečtí záchranáři základnu na letišti v Líních u Plzně, které stát nabídl německé automobilce jako lokalitu vhodnou pro výstavu...

 

„Do roku 2025 se navýší kapacita škol v blízkém okolí o 600 míst. Pokud se pro investici do podnikatelského parku koncern Volkswagen finálně rozhodne, předpokládáme, že část této kapacity využijí v prvních letech fungování gigafactory také současní zaměstnanci Škoda Auto. Právě část z nich by se do regionu v souvislosti s transformací automobilového průmyslu mohla stěhovat za novým uplatněním,” vysvětlil šéf CzechInvestu Petr Očko.

Pro budoucnost podnikatelského parku bude klíčová také podpora středního odborného školství a spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni. „Kvalifikovaní tuzemští pracovníci, kteří budou vedle technického vzdělání muset projít speciálním školením, mají být klíčoví pro čistý provoz zamýšlené gigafactory koncernu Volkswagen, která se má stát jádrem parku,“ uvedl Hořínek

Na výrobě bateriových článků do elektromobilů by se měla starat zhruba tisícovka robotů. Hlavní náplní zaměstnanců bude právě údržba a obsluha těchto strojů.  „Podpora vzdělávání v regionu je právě proto zásadní. O zajištění kapacit škol a dostatek kvalitních učitelů v Plzeňském kraji a Plzni jednáme s ministerstvem školství a jsme otevření také jednáním s představiteli kraje a měst,” doplnil koordinátor projektu David Petr z CzechInvestu.

Plzeňský závod Škody Group posílí 300 mladých Indonésanů, pracovní síla v regionu chybí

Do konce letošního roku nastoupí do závodu Škoda Group až tři stovky pracovníků z Indonésie. Přední výrobce vozidel pro veřejnou dopravu zaměstná mladé cizince ve věku 21 až 29 let na pozicích jako je svářeč, zámečník a elektrikář. První...

 

Zástupci z plzeňských škol by měli v první polovině podzimu navštívit Mladou Boleslav a spolu se zástupci automobilky tam diskutovat o možném posílení spolupráce. „V regionech, kde jako Škoda Auto působíme, vždy úzce spolupracujeme také se školami. Je pro nás klíčové a do budoucna s proměnou a specializací výroby automobilů to bude ještě významnější, abychom s budoucími zaměstnanci pracovali už od školních let, nejlépe přímo v místech našich či koncernových závodů,” dodal ředitel pro vnější vztahy Škoda Auto Michal Kadera.

Opačným směrem, tedy z Mladé Boleslavi do Plzeňského kraje, má v září vyrazit pojízdná laboratoř Škody Auto určená zejména pro základní a střední školy, která ukazuje nejmodernější technologie, se kterými se pracuje v automobilovém průmyslu – od umělé inteligence přes elektromobilitu až po roboty.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000, což bude mít dopad na kapacity veřejných služeb a infrastruktury. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) již dříve uvedl, že finální dohoda mezi ČR a automobilkou má být uzavřena do letošního prosince. Jestli si ale automobilka nakonec ČR vybere stále není jisté. Ve hře je ještě Polsko a Maďarsko.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Taussik

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, opatření, posílení kapacity škol, vládní ivestice, Volkswagen, Škoda Auto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chce investovat 700 milionů do rozšíření kapacit škol v okolí zvažované gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.