Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vláda schválila zmenšení průmyslové zóny v lokalitě Líně, kde by měla vyrůst gigafactory

Vláda schválila dohodu s obcemi v sousedství připravované průmyslové zóny pro výrobu baterií pro elektromobily v lokalitě Líně na Plzeňsku. Dohoda zmenšuje plochu areálu takzvané gigafactory a slibuje investice do kompenzačních opatření pro obce.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) bude maximální plocha průmyslové zóny 200 hektarů, k tomu dalších 80 hektarů zabere obslužná infrastruktura. Původní plán počítal se zónou o rozloze obrovských 700 hektarů. Stát bude investovat do silniční i železniční infrastruktury v okolí, aby omezil dopravní dopady na okolní obce a vytvoří zelený pás oddělující zónu od obcí. Vláda také chce investovat do posílení občanské vybavenosti a dostupnosti bydlení v dotčených obcích.

„Obce z okolí možného strategického podnikatelského parku Líně dnes získaly jistotu, že jim vláda v případě výstavby gigafactory pomůže s rozvojem sociální a dopravní infrastruktury. Vyplývá to z dohody, kterou jsme na jednání vlády schválili. Jisté je také to, že rozloha možné gigafactory bude odpovídat dohodě, kterou jsme s obcemi dojednali. Věřím, že nám tato spolupráce může pomoci k získání této významné investice. Automobilový průmysl totiž představuje asi desetinu českého HDP a až čtvrtinu exportu,“ uvedl.

Plánované investice budou podle ministra vycházet z připravované studie dopadů stavby gigafactory. Vypracování studie Síkela předpokládá do konce roku.

Letecká záchranná služba, která dosud sídlila na letišti v Líních, zůstane pro region plně funkční a udrží si pro místní stejný standard jako dosud, ujišťoval Síkela. „Zajistit to je teď velký úkol pro můj resort, ale také pro resorty zdravotnictví a obrany," uvedl. Nová lokalita zatím podle něj vybrána není.

Síkela zdůraznil, že schválená dohoda s obcemi zaručuje, že budou platit všechny podmínky, na kterých se vláda se samosprávami při přípravě průmyslové zóny dohodne. Umístění gigafactory v lokalitě na Plzeňsku zvažuje německá automobilka Volkswagen. Továrna má vytvořit 3300 pracovních míst. Pokud se Volkswagen pro Líně rozhodne, začne se stavět koncem roku 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo průmyslu a obchodu

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, letiště, Jozef Síkela, zmenšení průmyslové zóny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila zmenšení průmyslové zóny v lokalitě Líně, kde by měla vyrůst gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.