Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Domažlická nemocnice otevřela odběrové místo pro dárce krve, nemusí už dojíždět do Klatov

Dárci krve z Domažlicka už se nemusí kvůli odběrům krve trmácet do více než 30 kilometrů vzdálených Klatov. Domažlická krajská nemocnice totiž tento týden otevřela nové odběrové místo. Zatím budou přijímat pravidelné dárce a až se vše zaběhne, otevřou termíny také pro prvodárce. Podle Českého červeného kříže chybí aktuálně v celé republice zhruba 70 000 dárců.

První dny provozu odběrového místa v Domažlicích začaly pozvolně s osmi dárci. Od příštího týdne budou ale jejich počty navyšovat. Odběry budou zatím probíhat každé úterý od 7 do 9 hodin. Jakmile se vše zaběhne, budou se moci objednat noví dárci a doba odběrů se taktéž prodlouží.

 Bližší informace o průběhu darování krve i interaktivní mapu s nejbližšími odběrovými místy najdete na webových stránkách Českého červeného kříže.

„Chceme mít v prvních dnech provozu určitou kontrolu, kolik přijde lidí, a aby to zprvu byli opakovaní dárci, což usnadní proces vyšetření. Jakmile si ověříme, jak rychle dokážeme dárce odbavovat a jaká je reálná poptávka, provoz přizpůsobíme potřebám dárců,“ popisuje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček

Zájem je mezi dárci velký a již zaplnili všechny dubnové termíny. Rychle mizí i ty na květen. Zájemci o darování krve se mohou objednávat na telefonním čísle 379 710 249. Volat mohou každý všední den od 8 do 12 hodin. „Objednávky na konkrétní čas zavádíme také kvůli dárcům, aby byli rychle odbaveni a zbytečně nečekali. Do budoucna plánujeme systém objednávání online,“ říká vedoucí laboratoří krajských nemocnic Miroslav Zábranský.

Hranici 500 odběrů krve či plazmy sice nepřekonal, i tak je Václav Pikeš rekordman. Syn jde v jeho stopách

Největší počet prvodárců i odběrů krve za posledních deset let zaznamenalo loni transfuzní stanoviště Klatovské nemocnice. Konkrétně přišlo v roce 2022 na Klatovsku a na Domažlicku ke svému prvnímu odběru 313 lidí a společně s dlouhodobými dárci...

 

Dárci krve obecně chybí

Český červený kříž upozorňuje, že dárců krve je dlouhodobě nedostatek. „Aktuálně nám chybí téměř 70 000 dárců krve,“ upozorňuje. Přilákat nové zájemce se snaží i díky příběhům dobrovolníků, kteří mají za sebou stovky odběrů. Pomoci by mohlo i nové a moderní pracoviště jako je třeba to v Domažlicích.

„Do budoucna očekáváme, a to je hlavní důvod zprovoznění odběrového místa, že se v regionu a zejména mezi mladými lidmi zvýší zájem o dárcovství krve, a že odběrů budeme postupně každý měsíc dělat 150 až 200. To je náš, věřím, reálný odhad,“ doplňuje ředitel nemocnice.

„Odběrové místo v Domažlické nemocnici je umístěno ve čtvrtém nadzemním podlaží, tedy v patře nad vestibulem vedle ordinace praktického lékaře, která je ale v čase odběrů uzavřená, a dárci tak mají čekárnu jen pro sebe. Dárci budou dle domluvy objednáni na konkrétní čas. Jdou rovnou na odběrové místo a neprochází přes urgentní příjem“ přibližuje mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Krev odebraná v Domažlicích bude po odběru převezena na transfuzní pracoviště Klatovské nemocnice ke zpracování a případnému uskladnění, dokud ji nebude potřeba v některé z nemocnic Plzeňského kraje. Transfuzní pracoviště takto poskytuje krev jak Klatovské a Domažlické nemocnici, tak i nemocnicím ve Stodě, Sušici a Rokycanech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domažlická nemocnice

Štítky dárci krve, darování krve, odběry krve, Domažlická nemocnice, nemocnice Plzeňského kraje, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlická nemocnice otevřela odběrové místo pro dárce krve, nemusí už dojíždět do Klatov  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.