Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hranici 500 odběrů krve či plazmy sice nepřekonal, i tak je Václav Pikeš rekordman. Syn jde v jeho stopách

Největší počet prvodárců i odběrů krve za posledních deset let zaznamenalo loni transfuzní stanoviště Klatovské nemocnice. Konkrétně přišlo v roce 2022 na Klatovsku a na Domažlicku ke svému prvnímu odběru 313 lidí a společně s dlouhodobými dárci absolvovali 5421 odběrů tzv. plné krve. Dárcovství ukončil rekordman, který má na svém kontě 475 odběrů.

Už druhým rokem po sobě ale naopak klesl počet odběrů plazmy. Loni jich bylo 2184. Celkem tedy klatovská transfuzka provedla 7605 odběrů krve nebo plazmy. Po rekordních letech 2020 a 2021 je to třetí největší počet odběrů za posledních deset let. „Jsou transfuzní stanice, kde počet odběrů dlouhodobě klesá. Základna dárců stárne a mladí je nestačí nahrazovat. Z tohoto důvodu musím opět připomenout, že obyvatelé našeho regionu jsou velmi zodpovědní a cítí společenskou odpovědnost,“ uvedla vedoucí lékařka transfuzního pracoviště Klatovské nemocnice Jana Zítková.

Velmi zajímavý je na loňské statistice poměr prvodárců mezi oběma pohlavími. Zatímco v dlouhodobé evidenci dárců a stejně tak i v celkovém počtu odběrů za rok převažují muži, tak mezi loňskými nováčky převažovaly ženy. Prvodárkyň bylo 163 a prvodárců mužů bylo 150.

Dárce rekordman musel ukončit své dárcovstvi

V uplynulých třech letech měla klatovská transfuzka vyrovnané a uspokojující počty odběrů, přesto potřebuje i stále nové a nové dárce. A mezi novými zvláště mladé. Průměrný věk dárců se totiž pohybuje kolem padesáti let. Dárci do 30 let věku tvoří dokonce jen necelých 15 procent. Krev lze přitom darovat od 18 do 65 let věku. Většina současných dárců tedy v příštích 15 letech dárcovství kvůli věku ukončí. Případně i dříve ze zdravotních důvodů.

I z těchto důvodů přichází Klatovsko o svého rekordmana, který ukončil dárcovství ve svých 63 letech, protože mu lékaři další odběry už nedoporučili. Václav Pikeš ze Sušice je rekordman v počtu provedených odběrů krve a plazmy v Klatovské nemocnici. „Od roku 1993, kdy začal darovat, absolvoval 475 odběrů (69x krev, 406x plazma). Přepočteno na objem je to zhruba 31,5 litru krve a 290 litrů plazmy. Na magickou hranici 500 odběrů tak nakonec nedosáhl,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

„Nedá se nic dělat. I tak jsem ale mnohem víc spokojený, že mi zdraví dovolilo absolvovat 475 odběrů, než abych byl mrzutý, že jsem nestihl těch 25. Krev i plazmu jsem dával vždycky jen proto, že jsem chtěl pomáhat lidem, kteří byli nemocní nebo zranění nebo je čekala operace a potřebovali transfuzi. To platilo při mém prvním i posledním odběru,“ komentoval ukončení své rekordní dárcovské kariéry Václav Pikeš. Přes 400 odběrů mají za ním v Klatovech už jen tři muži, z nichž dva jsou stále aktivní dárci.

Ohodnoť článek

Foto Klatovská nemocnice

Štítky dárce krve, rekordní počet odběrů krve, transfuzní stanice, Klatovská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranici 500 odběrů krve či plazmy sice nepřekonal, i tak je Václav Pikeš rekordman. Syn jde v jeho stopách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.