Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Úřad prověřuje stížnost studenta zdravotnické školy na podmínky povinné praxe v době pandemie

Student třetího ročníku blíže neurčené střední zdravotnické školy z Plzeňska popisoval v anonymní stížnosti podle jeho vyjádření alarmující průběh nařízených povinných praxí v nemocnici v době aktuální koronavirové pandemie. Ačkoli byla stížnost anonymní, v součinnosti s vedením Plzeňského kraje ji začal řešit jeho Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

„Bohužel stížnost byla anonymní a nebyla zmíněna konkrétní střední škola ani nemocnice, ve které praxe probíhají. Na druhou stranu byl popis neutěšené situace povinných praxí popsaný do nejmenších detailů tak, že nikoho z členů výboru nenechal v klidu,“ popisuje Jana Tomšíková (Piráti), členka krajského Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Na popud anonymní stížnosti se Jana Tomšíková domluvila s vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje Jaroslavu Havlíčkovou, což vedlo k zahájení prošetření praxí středních zdravotních škol na území města Plzně. Ve stížnosti bylo například upozorněno na nerovné podmínky studentů a zdravotníků, kdy studenti na praxích, na rozdíl od personálu v nemocnicích, nebyli každý den testováni. Dále student v první linii, jak se autor stížnosti podepsal, upozornil na nedostatečné a vysoce rizikové zázemí. Popsal například, jak se v malé šatně v jeden okamžik převléká zhruba 30 studentů namačkaných takřka tělo na tělo.

Během týdne se podařilo prověřit, zda ke zmíněným porušením na území města Plzně opravdu nedochází. „Byla jsem ujištěna, že v Plzni vše funguje, jak má. Nicméně, budeme pátrat dál v rámci Plzeňského kraje,“ popisuje Jana Tomšíková. Každopádně, se s testováním studentů na povinných praxích ve FN v Plzni pravděpodobně započalo u všech studentů až 15. března, tedy po týdnu od předání informace o stížnosti anonymního studenta a po doručení odpovědi Janě Tomšíkové.

V odpovědi Jaroslava Havlíčková podala informaci nejen k testování, ale zároveň vyvrátila i další porušení pravidel, na které upozornil anonymní student. Tím bylo nedodržování stanovené délky praxe a nároku na přestávku. Ani k tomu v žádném ze zařízení na území města Plzně nedochází, jak vyplývá z jejího vyjádření.

„Zajištění testování žáků vykonávajících praxi ve FN je projednáno mezi Střední zdravotnickou školou a vyšší odbornou školou zdravotnickou v Plzni a FN a bude zajišťováno od pondělí 15. 3. 2021. Do současné doby již řada pracovišť testovala žáky každé ráno před zahájením praxe. Žáci jsou vybaveni veškerými ochrannými pomůckami, včetně respirátoru FFP 2, které hradí škola. Praxe probíhá ve 3. ročníku v rozsahu 12 vyučovacích hodin (45 minut), praxe probíhá ve dvou dnech. První den mají žáci 5 vyučovacích hodin, přestávka 20 min., druhý den 7 vyučovacích hodin, přestávka 25 min. Délka praxe v žádném případě nedosahuje 6 hodin. Žáci dochází na přestávku a v průběhu praxe mají přístup ke svým nápojům,“ konstatovala Jaroslava Havlíčková. 

Jana Tomšíková ve spolupráci s Plzeňským krajem tímto stížnost anonymního studenta neodkládá a bude zjišťovat situaci na dalších středních zdravotních školách v kraji. „Jsem ráda, že se středoškoláci umí ozvat, ale vše by bylo mnohem jednodušší, kdyby nám student více důvěřoval a uvedl název školy nebo nemocnice, aby bylo možné pomoci přímo na konkrétním pracovišti. Pomoci studentů v první linii si opravu vážíme a děkujeme jim za jejich práci v rámci praxí, za práci, za kterou na rozdíl od studentů z jiných oborů, většinou nedostávají žádnou odměnu,“ uzavírá Tomšíková.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zdravotnická škola, student, stížnost, povinná praxe, nemocnice, covid, Plzeňský, Plzeňský kraj, Jana Tomšíková, Plzeň, Česká pirátská strana, Fakultní nemocnice Plzeň, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad prověřuje stížnost studenta zdravotnické školy na podmínky povinné praxe v době pandemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.