Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Malý Tadeášek onemocněl vzácným a nejvážnějším nervosvalovým onemocněním, díky léčbě dělá pokroky

Do svých tří měsíců vypadal malý Tadeášek stejně jako ostatní miminka. Pak ale jeho rodiče začali tušit, že s ním není něco v pořádku. Lékaři mu diagnostikovali míšní svalovou atrofií I. typu. Onemocnění, které postihuje schopnost člověka chodit, jíst a nakonec i dýchat.

Dvouletý Tadeášek, který žije se svou maminkou Terezou a tatínkem Jiřím v malé vesničce u Klatov, se nevyvíjel jako ostatní děti. Správná diagnóza ale nepřicházela. V červenci minulého roku oslavil první rok a téměř stejnou dobu trvalo lékařům, než přišli na to, s čím se potýká. „Zpráva o synově diagnóze nás jako rodinu ještě více semkla, a to i včetně přátel. Tadeášek se potýká se vzácným nervosvalovým onemocněním, jedná se o míšní svalovou atrofii I. typu, tedy nejvážnější formou tohoto progresivního onemocnění,“ začíná své vyprávění paní Tereza. Od diagnostiky onemocnění prošel Tadeášek řadou dalších vyšetření, po nichž následovalo zahájení podpůrné léčby lékem Spinraza.

„Před začátkem léčby neudržel Tadeášek samostatně hlavičku ve vertikální poloze, ani nezvedal nohy nad podložku. Krátce od podání první dávky léku již dovedl obojí, nyní se dokonce zvládne otočit i na bok a dovede si sám hrát s hračkami,“ popisuje jeho maminka s tím, že tomu všemu ale předcházelo mnoho komplikací a několik hospitalizací v pražské Fakultní nemocnici Motol. Rodina malého Tadeáška se snaží udělat maximum, aby se ve vývoji posunoval i nadále. Kromě léčby proto Tadeášek absolvuje nejrůznější rehabilitace a používá kompenzační pomůcky k procvičování. To vše je ale velmi nákladné, proto jim začala pomáhat pravidelnými měsíčními příspěvky nadace Dobrý anděl.

„Příspěvky Dobrých andělů využíváme k úhradě zdravotních a kompenzačních pomůcek, na které zdravotní pojišťovna nepřispívá. Dále na hipoterapii, která je pro děti se svalovou atrofií velice přínosná. Finanční prostředky využíváme všude tam, kde náš finanční rozpočet nedosáhne. Chtěli bychom proto všem Dobrým andělům vyjádřit jedno velké a upřímné DĚKUJEME! Děkujeme a vážíme si veškeré podpory, ať už má jakoukoliv podobu. Je úžasné vědět a cítit, že na to není člověk sám,“ dodávají rodiče.

Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, máma nebo táta potýká se závažným onemocněním, pomáhat i vy, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na stránkách dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky rodinám odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky nervosvalové onemocnění, svalová atrofie, Dobrý anděl, nemoc, léčba, spinální svalová atrofie, Klatovy, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý Tadeášek onemocněl vzácným a nejvážnějším nervosvalovým onemocněním, díky léčbě dělá pokroky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.