Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novým děkanem plzeňských práv je Stanislav Balík, bývalý soudce

Novým děkanem Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) bude v dalších čtyřech letech pedagog, advokát a bývalý soudce Ústavního soudu Stanislav Balík. Rozhodlo o tom dnes 15 ze 16 hlasů členů akademického senátu fakulty. Balík byl jediným kandidátem. Po jmenování děkanem povede fakultu od 25. ledna 2020, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.

Balík, narozený v roce 1956, absolvoval v roce 1979 Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a v roce 1981 obor archivnictví na Filozofické fakultě stejné univerzity. Do roku 1989 pracoval jako podnikový právník, poté se věnoval advokacii. V letech 2002 až 2003 vedl Českou advokátní komoru. V roce 2004 byl jmenován soudcem Ústavního soudu ČR. Po desetiletém mandátu se vedle akademického působení vrátil k advokacii.

Balík působí na katedře právních dějin plzeňské fakulty od roku 1996. Přednáší také na právnických fakultách v Brně a Olomouci a na CEVRO Institutu. Plzeňská práva, kde před deseti lety vypukl skandál kvůli tzv. rychlostudiu, podivným přijímacím řízením i zkouškám, pokládá za jeden ze stabilizovaných pilířů ZČU. Za hlavní cíl považuje kvalitní výuku studentů v kolegiálním prostředí. V oblasti akreditací bude podporovat personální rozvoj na jednotlivých katedrách tak, aby fakulta znovu obstála jak po pěti, tak po deseti letech. Hodlá rozšířit akreditace minimálně v oblasti Ph.D. pro další odvětví. Fakulta má pod jeho vedením posilovat regionální ukotvení a přeshraniční spolupráci a také aktivní působení v Evropské asociaci právnických fakult ELFA.

Funkci Balík převezme po děkanovi Janu Paulym, který fakultu vede od ledna 2012 a kandidovat už nemohl.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, školy, právo, personální, vysoké, Plzeň, Stanislav Balík, Západočeská univerzita v Plzni, Ústavní soud České republiky, Právnická fakulta Univerzity Karlovy, Česká advokátní komora, CEVRO Institut, Brno, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým děkanem plzeňských práv je Stanislav Balík, bývalý soudce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.