Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S výukou ukrajinských dětí pomůže více než stovka studentů a zaměstnanců z plzeňské fakulty

Studenti, absolventi i zaměstnanci Fakulty pedagogické (FPE) Západočeské univerzity v Plzni pomohou ukrajinským rodinám s péčí a výukou jejich dětí. Databáze čítá velké množství dobrovolníků a nadále se rozšiřuje. Do západočeské metropole už dorazily stovky válečných uprchlíků.

Fakulta během posledních dvou let pomáhala s provozováním dětských skupin. Jednalo se především o doučování a hlídání dětí. Univerzita již má s městem v této oblasti zkušenosti. Radnice nyní připravila dvě dětské skupiny, které povedou právě dobrovolníci z fakulty. Dále budou studenti působit na školách, kam začnou v příštích dnech ukrajinské děti docházet.

„Koncem minulého týdne jsme se rozhodli, že využijeme naše zkušenosti i v momentální složité situaci, které začíná čelit náš region v souvislosti s příchodem rodin z válkou sužované Ukrajiny,“ říká proděkanka pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání FPE Michaela Voltrová.

„Tak velkou vlnu solidarity nikdo nečekal.“

S organizací pomoci vedení fakulty intenzivně pomáhá Michal Švec, místopředseda akademického senátu a předseda studentského spolku Přestávka. „Aktuální situace nás přinutila okamžitě reagovat a musím říci, že tak velkou vlnu solidarity nikdo z našeho spolku neočekával. Studenti jsou vyděšeni, když vidí, jak se Evropa dokázala ze dne na den proměnit, a okamžitě se rozhodli zapojit do dobrovolnictví. Během pár minut bylo již několik desítek zájemců, v úterý odpoledne jich bylo již zhruba sto,“ popsal.  

Na Facebooku fakulta znovu aktivovala skupinu Pomáháme v Plzeňském kraji, která sdružuje ty, jež pomoc potřebují s těmi, kteří chtějí pomoci. „Skupina má více než 1400 členů a od konce minulého týdne se na ní objevila celá řada nabídek pomoci. Pomoc se týká především výuky češtiny, tlumočení, doučování apod. Jedná se ale i o nabídky materiální pomoci,“ upřesňuje Voltrová. Ve skupině je také aktuální výzva pro zapojení dobrovolníků. Přihlásit se mohou i studenti z dalších fakult nebo z řad veřejnosti.

Plzeňská univerzita nabídne bezplatné ubytování i kurz češtiny pro příchozí studenty a akademiky z Ukrajiny

Jsme s Ukrajinou! Zní ze Západočeské univerzity v Plzni, kde v současné době studuje 114 studentů a pracuje 17 zaměstnanců z Ukrajiny. Ti všichni mohou kdykoli využít speciální e-mailovou linku podpory. Univerzita se zároveň připravuje na příchod...

Studenti a pedagogové katedry výtvarné výchovy a kultury se rozhodli tvůrčím způsobem vyjádřit podporu Ukrajině a svůj nesouhlas s válkou. Ve čtvrtek 10. března v 18 hodin vystoupí na Fakultě pedagogické na Klatovské 51 profesor Johannes Kirschenmann s přednáškou „Umění ve válce“. Přednáška bude tlumočena z německého jazyka do češtiny. Studentka Alžběta Huclová pak představí projekt, který nabídne možnost tvůrčím způsobem protestovat a vést dialog v rámci virtuální galerie UMOPED.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, Fakulta pedagogická, vzdělání, učitelé, studenti, Ukrajina, ukrajinské děti, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, válka, Michal Švec, Rusko, Evropa, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S výukou ukrajinských dětí pomůže více než stovka studentů a zaměstnanců z plzeňské fakulty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.