Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňská univerzita nabídne bezplatné ubytování i kurz češtiny pro příchozí studenty a akademiky z Ukrajiny

Jsme s Ukrajinou! Zní ze Západočeské univerzity v Plzni, kde v současné době studuje 114 studentů a pracuje 17 zaměstnanců z Ukrajiny. Ti všichni mohou kdykoli využít speciální e-mailovou linku podpory. Univerzita se zároveň připravuje na příchod dalších studentů a akademiků z Ukrajiny, kterým nabízí bezplatnou pomoc.

„Jednoznačně odsuzujeme vojenský útok Ruské federace na Ukrajinu a chceme vyjádřit solidaritu všem občanům Ukrajiny, včetně studentů a akademiků, ať už na ukrajinském území, nebo žijícím v České republice,“ uvedl jménem vedení Západočeské univerzity rektor Miroslav Holeček. Ukrajinští pracovníci i studenti mohou kdykoli využít podporu prostřednictvím e-mailu info4ua@service.zcu.cz.

Putin je válečný zločinec, který jednat nechce a nebude. Musíme se rychle rozhodnout, apelují plzeňští politici

Musíme se probudit a začít rychle jednat, shodují se představitelé města i poslanci z Plzeňského kraje. Reagují tím na ruskou agresi vůči Ukrajině, kterou Putin ve svém projevu označil za „speciální vojenskou operaci“. Raketové útoky a výbuchy...

Západočeská univerzita je také připravena přijmout ukrajinské studenty a akademiky, kteří se v důsledku vojenského konfliktu na území Ukrajiny dostali do obtíží. Poskytne jim bezplatné ubytování na vysokoškolských kolejích a kurz češtiny. Během probíhajícího přijímacího řízení si tito studenti mohou podat přihlášku do zvoleného studijního programu, který by pak začali studovat od příštího akademického roku.

Univerzita se také připojila k prohlášení České konference rektorů, která důrazně odsoudila postup Ruska a jeho násilnou a dobyvačnou politiku. „To, čeho se Rusko dopouští, je pošlapáním nejen mezinárodního práva, ale také všech ideálů evropské civilizace a mírového soužití mezi evropskými národy. Ruské vedení svými posledními kroky vyřazuje Rusko ze společenství civilizovaných evropských států 21. století,“ stojí v prohlášení.

Konference rektorů zároveň potvrdila, že jsou vysoké školy připravené poskytnou pomoc ukrajinským občanům, zejména pak studentům a pedagogům, a aktivně se zapojit do humanitární a další nezbytné pomoci.

Neziskové organizace v České republice vyhlásily sbírky na pomoc lidem na Ukrajině. Zájemci mohou finančně přispět ve sbírkách osvědčených organizací jako jsou Člověk v tísni nebo Charita Česká republika. Výtěžek většiny sbírek pomůže lidem zasaženým válkou zajistit základní životní potřeby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Ukrajina, vlajka, podpora, univerzita, ZČU, Rusko, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, Česko, Miroslav Holeček, Člověk v tísni, Česká konference rektorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská univerzita nabídne bezplatné ubytování i kurz češtiny pro příchozí studenty a akademiky z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.