Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Západočeská univerzita zrušila dvě největší letní školy, ohroženy jsou i menší akce

Z důvodu mimořádných vládních opatření, které vyvolala koronavirová pandemie, se letos nebudou konat dvě největší letní školy Západočeské univerzity. Nedojde ani na některé další. Většina menších škol se zatím na prázdninovou výuku připravuje. Zda se uskuteční, bude záviset na vydaných nařízeních.

Organizátoři z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara rozhodli, že se 16. ročník mezinárodní letní umělecké školy ArtCamp uskuteční až příští rok. Totéž rozhodnutí učinil tým Ústavu jazykové přípravy, který chystal už 31. ročník Mezinárodní letní jazykové školy.

Obě akce mají už tradičně společný zahajovací den, který se měl letos konat 13. července, a také závěrečnou slavnost spojenou s koncertem. Příští rok by se školy měly uskutečnit od 12. do 30. července. „Věříme, že nám zachováte přízeň a budete se společně s námi těšit na viděnou v příštím létě!“ vzkazují pořadatelé Mezinárodní letní jazykové školy. „Připojte se k ArtCampu na Facebooku, kde můžete sledovat aktuální dění a prohlédnout si videa a fotografie z minulých ročníků,“ dodává tým Sutnarky.

Mezinárodní letní škola umění ArtCamp dává už od roku 2005 českým i zahraničním příznivcům umění možnost strávit část léta v kreativním a inspirativním prostředí, objevit či rozvinout svůj talent, potkat zajímavé české i zahraniční umělecké osobnosti a připravit se k přijímacím zkouškám na umělecké vysoké školy. Na Mezinárodní letní jazykovou školu se každoročně hlásí stovky zájemců. Má tradici od roku 1990 a její kurzy vedou neformální, zábavnou formou kvalifikovaní lektoři včetně rodilých mluvčích.

Také některé další letní školy se letos vzhledem k aktuální situaci konat nebudou. Vynucenou pauzu bude mít kurz JuniorFEL pro žáky 2. stupně základních škol. Neuskuteční se ani soustředění JuniorFEL2. Také Letní škola virtuální reality, kterou obvykle v červenci pořádala pro studenty středních škol katedra průmyslového inženýrství a managementu Fakulty strojní, hlásí, že letos se konat nebude. Totéž letos platí i pro Letní školu Univerzity třetího věku ZČU. 

Většina organizátorů letních škol zatím čeká na další vývoj a nařízení vlády. Patří mezi ně katedra tělesné výchovy a sportu, která naplánovala na 29. června – 3. července Kreativně sportovní příměstský tábor. Určen je především pro děti od 6 do 13 let a program je zaměřen na všestranný pohybový rozvoj dětí. Také na Fakultě ekonomické se zatím pokračuje v přípravách letní školy Homo Economicus s termínem 13. – 17. července. Protože se jedná o akci s menším počtem účastníků, organizátoři čekají na vyjasnění situace pro rozhodnutí o dalším postupu. O případných změnách nebo zrušení letní školy rozhodnou v průběhu května.

Na to, jaká opatření budou přijata, čekají i organizátoři letního kybernetického soustředění Campo Arduino. Kemp robotiky je určen žákům 2. stupně základních škol. Podobně jako vloni měli organizátoři i pro letošek v plánu uskutečnit červencové soustředění v Klatovech a v Domažlicích a dvě srpnová v Plzni. Podle dosavadních vyjádření představitelů vlády se zatím jako reálné jeví spíše srpnové termíny. „Pokud by se mohly konat v srpnu příměstské tábory, patrně alespoň srpnové termíny kempu uskutečníme. Pokud by se konat nemohly, uvažujeme o distanční formě, a to i pro mimoplzeňské červencové kurzy,“ říká proděkan Fakulty aplikovaných věd Miloš Železný.

Ohodnoť článek

Foto ZČU

Štítky ZČU, univerzita, letní školy, prázdninová výuka, jazykové kempy, kempy, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Fakulta aplikovaných věd, Facebook, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská univerzita zrušila dvě největší letní školy, ohroženy jsou i menší akce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.