Pokud si chcete nechat načepovat pivo od nejlepšího výčepního v Česku, nemusíte chodit daleko, pokud jste tedy z Plzně. Stačí vyrazit jen na náměstí Republiky do Šenku Lékárna, kde roztáčí pípu Ondřej Rozsypal, který se stal vítězem 16. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Prestižního klání se letos zúčastnilo 225 výčepních plzeňského ležáku z celé republiky. Rozhodně se nejedná jen o doménu mužů, svědčí o tom fakt, že čtvrtinu soutěžících tvořily ženy.
Do finále celé soutěže postoupilo nakonec dvacet finalistů z celé České republiky, kteří předvedli své umění v plzeňském pivovaru. Soutěžící měli za úkol nejen předvést své mistrovství a dokonale načepovat zlatý ležák, ale také prokázat špičkové znalosti o pivu, jeho výrobě a historii a ukázat své komunikační dovednosti, které jsou pro výčepní nezbytné. Prvenství získal Ondřej Rozsypal z restaurace Šenk Lékárna, který se kromě trofeje a speciální kožené zástěry Pilsner Urquell Master Bartender 2022 může těšit z finanční odměny ve výši 1842 EUR. Částka symbolizuje rok uvaření první várky piva Pilsner Urquell.
„Ocenění je pro mě velká pocta, moc si ho vážím. Rád bych také poděkoval svým kolegům ze společnosti "Hospodská" za úžasnou podporu, bez nich by to nešlo! Do budoucna mám v plánu pokračovat v další propagaci české pivní kultury, chci se ještě více zapojit do šíření povědomí o správném čepování piva i péči o něj. Věřím, že mi k tomu titul pomůže,“ říká Ondřej Rozsypal vítěz z plzeňské restaurace Šenk Lékárna.
První kolo soutěže v podobě on-line vědomostního testu přilákalo nové tváře, více než 90 procent přihlášených se souboje účastnilo poprvé, nově se zapojilo také 75 % provozoven. „Je vidět, že hospod a restaurací, kde skvěle pečují o pivo, přibývá a jejich kvalita se zlepšuje. A ty nejlepší pak vysílají své zástupce, aby se utkali o titul Pilsner Urquell Master Bartender,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.
On-line testem, ve kterém bylo třeba prokázat své znalosti z historie pivovarnictví, výroby a péče o pivo, prošla jen třetina ze všech přihlášených. Ti pak byli ve druhém kole hodnoceni formou „mystery shoppingu“, tedy tajné návštěvy přímo v podniku, kde působí. Jejich práci, umění načepovat skvělé pivo i přístup k hostům tak otestoval anonymní komisař. „Skutečný mistr musí umět dokonale načepovat pivo, to je základ. To, co odlišuje ty nejlepší, je umění vytvořit z návštěvy hospody výjimečný zážitek, za kterým se budou hosté rádi vracet. To považujeme za klíčové pro další úspěšný rozvoj výjimečné české pivní kultury,“ vysvětluje Václav Berka.
Pilsner Urquell také každoročně oceňuje profesionály, kteří pivu zasvětili celý svůj pracovní život. Do pomyslné síně slávy s titulem Výčepní legenda letos zaslouženě vstoupil Petr Zabilka z vyhlášené pražské restaurace Demínka, který se profesi výčepního s láskou a nadšením věnuje už od 90. let. „Mezi kolegy jsem známý svou „posedlostí čistotou“, ať už jde o pivní trubky, sklo nebo samotný výčep. V Demínce jsem už více než 15 let a ani tady to není jiné. Jsem přesvědčený, že „plzeň“ si takovou péči zaslouží,“ říká Petr Zabilka.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.