Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blesková změna, ulice Sirková v samotném srdci Plzně ponese nově název Ukrajinská

Přejmenování ulice Sirková na Ukrajinská schválilo ve středu zastupitelstvo centrálního plzeňského městského obvodu. Jde o ulici, která se nachází v samotném srdci Plzně a je kolmá na ulici U Prazdroje.

„Přejmenování ulice jsme konzultovali s Odborem správních činností MMP, který sdělil, že název „Ukrajinská“ je možný, jelikož se na území města Plzně dosud nevyskytuje. Při ověření v evidenci obyvatel bylo zjištěno, že na adrese Sirková není nikdo trvale hlášen k pobytu, nedojte tedy k nutnosti výměny OP z důvodu změny názvu ulice,“ vysvětlil starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Velkou změnou si v minulosti prošla současná Americká střída v centru Plzně. Od roku 1951 se jmenovala Stalinova, následně dostala jméno Moskevská. Po roce 1968 se její název změnil na třídu Ludvíka Svobody, ale o dva roky později se ale vrátila ke svému předchozímu jménu, tedy Moskvevská. Krátce po listopadu 1989 dostala třída jméno Americká, a to nese až doposud. Kvůli častému přejmenování jí Plzeňané v minulosti přezdívali „Třída politických omylů.“ Z Leningradské ulice v Plzni se po roce 1989 stala zase Masarykova a Leninova ulice je znovu Husova. 

Milion pro Ukrajinu

Zastupitelé centrálního obvodu dále také schválili poskytnutí finančního daru ve výši jeden milion korun na humanitární pomoc ukrajinským občanům. Část financí (500 tisíc korun) bude převedena na transparentní účet Velvyslanectví Ukrajiny v České republice na nákup obranného a zdravotnického materiálu. Druhá polovina schváleného daru bude použita na konkrétní pomoc ukrajinským občanům dle aktuální situace.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 3

Štítky přejmenování ulice, Ukrajinská, MO Plzeň 3, David Procházka, Plzeň, Josif Vissarionovič Stalin, Ludvík Svoboda, Ukrajina, Vladimir Iljič Lenin, Sametová revoluce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Kacerovská

Pomoc Ukrajině - to je jedna věc. Proč ale hned přejmenovávat ulici podle Ukrajiny? To má nějaký hlubší smysl? Prosím o vysvětlení. Kromě zviditelnění pana starosty mi to žádný smysl nedává.

Pátek, 4. března 2022, 18:05Odpovědět

Blesková změna, ulice Sirková v samotném srdci Plzně ponese nově název Ukrajinská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.