Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Domažlice opravily a zateplily za 110 milionů korun polovinu svých bytů

Domažlice zateplily a opravily za 110 milionů korun všechny své byty v panelových domech na dvou největších sídlištích. Jde zhruba o 360 bytů ve 12 domech, tedy přibližně polovinu městského bytového fondu, zbylé byty v držení města jsou cihlové. Domažlice na to získaly zhruba dvacetimilionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, řekl starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Nájmy náklady za revitalizaci nezdražily.

"Provedla se kompletní revitalizace," uvedl starosta. Všechny městské panelové byty jsou zateplené a mají vyměněná okna. Motivací byly hlavně úspory, které budou podle Nováka určitě 20 až 30 procent proti minulosti, což potvrdily výpočty, které si radnice nechala udělat. Kromě zlepšení tepelně izolačních vlastností zateplením obvodového pláště se omezily emise. "Stavbu jsme financovali z vlastních zdrojů a úvěru, který splácíme z hospodářské činnosti města," řekl.

Jde o sídliště v Kozinově ulici, jemuž se lidově říká "Itálie", směrem na Babylon, postavené v 80. let a nejmladší ve městě. Největší část revitalizovaných bytů byla na sídlišti Kozinovo pole, které je největší v Domažlicích, postavené na konci 70. let. Na sídlištích, kde bydlí více než třetina obyvatel města, jsou už některé byty privatizované nájemníky a úpravy tam postupují podle toho, kdy se k nim rozhodnou společenství vlastníků. "Někde revitalizace s podobou městských domů koresponduje, někde to úplně ideální není, ale žádná hrůza nevznikla," uvedl Novák. Část panelových domů je stále v původním stavu.

Akce se prováděla po etapách loni a letos, což je důvodem, proč má letos 11tisícové město deficitní rozpočet. "Protože se nám neplánovaně sešly tři velké investiční akce, které se měly dělat postupně, do jednoho roku," řekl starosta. Jde o bazén, u nějž se počítalo, že se začne rekonstruovat v roce 2016, ale začal kvůli problémům s dodavatelem o dva roky později. Posunula se také přestavba bývalého pivovaru. Plánovaný letošní schodek 288 milionů Kč bude podle Nováka pokrytý úsporami z minulých let a úvěry.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, byty, správa, Domažlice, Zdeněk Novák, sídliště, revitalizace, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Itálie, Babylón

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice opravily a zateplily za 110 milionů korun polovinu svých bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.