Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj chystá za 450 milionů opravu a rozšíření kapacity Domu sociální péče Kralovice

Kompletní opravu a rozšíření Domu sociální péče Kralovice (DSP) až za 450 milionů korun chystá Plzeňský kraj. V první etapě přistaví jeden pavilon a rekonstruuje část druhého za odhadovanou částku 180 milionů Kč. DSP už má vyčleněno z minulých let 100 milionů korun v investičním fondu a kraj je připravený podle výše obdržené dotace poskytnout další peníze. V tomto volebním období půjde o největší investici kraje do sociálních zařízení. Kraj letos vybere dodavatele první etapy, která by měla začít na jaře příštího roku a trvat asi 1,5 roku.

„V první etapě se kapacita zvýší asi o 60 lůžek, ale ve druhém pavilonu, k němuž se ten nový bude přistavovat, se zase o 20 sníží, takže přibude zhruba 40 lůžek. V dalších pavilonech budeme hlavně zlepšovat podmínky pro klienty," uvedl náměstek hejtmana pro sociální věci Rudolf Špoták (Piráti). Po dokončení celého projektu by se tak měla zvýšit kapacita zhruba o 33 lůžek ze současných 90 na 123. V zařízení, kde pracuje 70 lidí, vzniknou maximálně dvoulůžkové pokoje. Budou i pro klienty s Alzheimerovou chorobou a demencí, které tam teď chybí.

„Na projekt teď kraj požádá o dotace EU a ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Vypadá to, že evropská dotace asi nevyjde, ale jen ministerská," řekl Špoták. Maximální možná výše dotace z programu MPSV může činit 60 milionů korun a nejvíce 75 procent ze způsobilých nákladů projektu. Kraj by chtěl zkusit ještě získat peníze z Integrovaného regionální operačního programu REACT-EU, jehož podmínky zatím nejsou známé, a proto je možnost přihlášení se do této výzvy jen zvažována. Maximálně lze získat až 90 procent nákladů.

Kraj zřizuje 12 domovů sociálních služeb se 2200 klienty. „Všude máme plné stavy. Teď to v souvislosti s pandemií koronaviru trochu pokleslo, ale očekáváme, že to bude opět narůstat," dodal Špoták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sabin Van Erp | Zdroj Pixabay.com

Štítky domov pro seniory, přístavba pavilonu, rozšíření kapacity, rekonstrukce, dům sociální péče, Plzeňský kraj, Kralovice, pavilon, dotace, Rudolf Špoták, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, projekt, Evropská unie, pandemie covidu-19, Česká p

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj chystá za 450 milionů opravu a rozšíření kapacity Domu sociální péče Kralovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.