Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kaskadér Pepa Sršeň získal titul Gentleman silnic, zachránil dva lidi z havarované sanitky

Titul Gentleman silnic získal známý kaskadér, instruktor a bývalý motocyklový závodník Josef Šiler. Loni v srpnu zachránil při nehodě sanitky jejího řidiče i pacienta, kterého převážela. Řidič tehdy nezvládl jízdu na mokré vozovce, sjel ze silnice a zůstal zaklíněný uvnitř na boku ležící sanitky. Nehoda se stala v úseku   mezi obcemi Soběsuky a Neurazy na jižním Plzeňsku.

Josef „Sršeň“ Šiler. Kaskadér, testovací jezdec, instruktor, majitel motoškoly a televizní motocyklový expert, který má od mládí přezdívku Pepa Sršeň. První kaskadérský kousek byl na motocyklu Kawasaki GPX 750R, na které jel plynule po předním kole nosem až na asfalt... Rekord Garryho Rothwella, který ho k jízdě po jednom kole inspiroval, překonal v roce 2002 o 110 metrů a výkonem 272,3 metru se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Přestože následně přidal další rekord, když po předním kole dokázal jet rychlostí 234 km/h, dál soutěžit nechtěl. Dalším výkonem zapsaným v Guinnessově knize rekordů byla jízda po předním kole se spolujezdcem ve vzdálenosti 227,14 m. Aktuálně vede vlastní Motoškolu Sršeň, která je zaměřená na bezpečnost silničního provozu a na ovládání motorek.

Ze své motoškoly v Klatovech se 11. srpna večer vracel domů po málo frekventované silnici Josef Šiler alias Pepa Sršeň. Bylo čerstvě po dešti a přibližně sto metrů před ním jela dvě auta. Nic nenasvědčovalo tomu, že je něco v nepořádku. Místo velmi dobře znal, protože tam často jezdí na motorce. Věděl, že pravotočivá zatáčka se svodidly je mírně klopená, a při neopatrnosti i nebezpečná. Na jejím konci si u krajnice všiml čerstvých stop od pneumatik, což upoutalo jeho pozornost. Pečlivě proto zkontroloval okolní prostor, zejména pak ve zpětném zrcátku. To se později ukázalo jako zásadní.

„Pravidelně lidem při kurzu opakuji, aby měli přehled o tom, co se děje za nimi,“ říká respektovaný odborník Josef „Sršeň“ Šiler, jehož přezdívka ho zdobí od mládí kvůli žluto-černé barvě jeho první motorky. „Sanitka ležela na poli přibližně pět metrů pod úrovní silnice,“ vypráví Josef Šiler, proč nebyla sanitka na první pohled vidět. A ani výstražný trojúhelník nikde nebyl. Dva vozy před ním tak projely místem bez povšimnutí. Postupně mu začalo vše docházet. Rychle tedy zastavil a couval zpět přibližně dvě stě metrů na místo nehody. Seběhl k sanitce dolů a uvnitř uviděl zaklíněného řidiče.

Ihned telefonem přes aplikaci Záchranka zavolal Josef Šiler pomoc. „Měl jsem v minulosti s aplikací skvělou zkušenost, proto to bylo první, co jsem udělal,“ vzpomíná držitel několika zápisů v Guinnessově knize rekordů zejména za jízdu po předním kole motorky. Přes aplikaci automaticky sdílel svoji polohu a operátorka na lince ho precizně naváděla, jak má postupovat. „Je to má druhá zkušenost s touto aplikací, kdy v prvním případě pomohla k záchraně kamaráda a nyní při havárii sanitky,“ říká a zároveň dodává, že nejzásadnější je přesná lokalizace místa a také profesionální přístup na lince.

V havarované sanitce byl kromě zaklíněného řidiče v bezvědomí i pacient, který se nejprve neozýval. Jak vozidlo leželo na boku, nešlo se do něj dostat. U nehody v tu dobu zastavil německý řidič, který kolem také projížděl. Společně otevřeli dveře a pokřikováním se snažili řidiče sanitky probrat. To se po chvíli podařilo, ale stěžoval si na velkou bolest nohou. Při čekání na pomoc se ho snažili udržovat při vědomí. „Integrovaný záchranný systém pracoval dokonale,“ říká Josef Šiler s tím, že záchranka i hasiči dorazili přibližně za 12 minut. „Naštěstí i pacient vzadu byl v pořádku,“ vzpomíná. Po chvíli na pomoc přiletěl také vrtulník záchranné služby.

Díky jeho včasné reakci byli oba muži z havarované sanitky včas pod dohledem lékařů. „Zkušenost, a hlavně pohotovost pana Šilera byla základem úspěchu této záchranné akce,“ říká tisková mluvčí policie Plzeň – venkov Ivana Jelínková.

Josef Šiler byl za svůj obětavý čin oceněn titulem Gentleman silnic. „Naštěstí osud přihrál mužům v sanitce na pomoc právě Josefa Šilera,“ říká ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková. „S chladnou hlavou celou situaci vyřešil a ocenění si plným právem zaslouží,“ dodává. Jedná v pořadí už o 202. udělený titul Gentleman silnic.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Antonín Rosa

Štítky gentleman silnic, Josef Šiler, Pepa Sršeň, záchrana života, havárie sanitky, kaskadér, ocenění, Plzeňský, silnice, motocykl, havárie, Plzeňský kraj, Neurazy, Soběsuky, Guinnessova kniha rekordů, Kawasaki, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaskadér Pepa Sršeň získal titul Gentleman silnic, zachránil dva lidi z havarované sanitky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.