Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Novou přírodní památkou se stala podmáčená louka v Brdech, rostou tam vzácné masožravky

Podmáčenou louku u Malého Drahlína zdobí vzácné druhy masožravých rostlin i různé druhy mechů. Útočiště tam nachází i silně ohrožený modrásek bahenní. V prohřátém rašeliníku zase ráda loví užovka hladká nebo zmije. V pořadí se jedná o čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území v Chráněné krajinné oblasti Brdy.

„Je to jedinečné místo, podobná už z naší krajiny skoro vymizela. Půda tu pod nohama čvachtá, odstíny porostu se v prostoru i čase mění. Najdeme tu prameniště tak silně podmáčená, že bývá problém vytáhnout nohy ven i s botami. Rostou tu rašeliníky a další, vzácnější hnědé mechy,“ prozrazuje vedoucí správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

V chráněné krajinné oblasti Brdy bylo dosud vyhlášeno 14 maloplošných chráněných území, sedm přírodních rezervací a sedm přírodních památek.

Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u Malého Drahlína. Mezi rostlinami je tam možné zahlédnout červené masožravé rosnatky a bílé chomáčky suchopýru. Na podzim barevnost zpestří houby jako je oranžová čapulka bahenní nebo některé druhy voskovek.

„Na plošky pramenišť navazují louky s mnoha druhy ostřic, žlutě kvetoucími vrbinami, hadím mordem nízkým nebo fialovým čertkusem, který vykvétá až koncem léta. Vlhká místa s krvavcem a členité okraje porostu má rád silně ohrožený motýl modrásek bahenní a v prohřátém rašeliníku se vyhřívá a loví zmije nebo jí podobná užovka hladká,“ vyjmenovává.

Péče o podmáčenou louku je podle správy CHKO velmi náročná. I z toho důvodu leželo území dlouho ladem a z vetší části zarostlo náletem. „Od vzniku CHKO Brdy v roce 2016 se tu za pomoci majitelů pozemků, ochranářů a financím z Programu péče o krajinu podařilo nastolit opět vládu bezlesí. Boj s roztahovačnými vrbami, zmlazující olší a osikou i pichlavými ostružinami ale nikdy není u konce. Každý rok je znovu a znovu potřeba nasazení křovinořezů, nůžek, pilek a hrábí,“ doplnil Fišer.

Ohodnoť článek

Foto CHKO Brdy

Štítky ochrana přírody, CHKO Brdy, podmáčená louka, masožravé rostliny, přírodní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou přírodní památkou se stala podmáčená louka v Brdech, rostou tam vzácné masožravky  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.