Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Rušná křižovatka projde rekonstrukcí za sto milionů, chodci se konečně dočkají i přechodů

Chodci se konečně dočkají přechodů na rušné křižovatce U Jána v blízkosti plzeňského pivovaru. Úsekem ve všední dny projede přes 50 tisíc aut a více než 600 tramvají. Jedinou možnost, jak se pěší mohou přes silnici dostat, nabízí lávka. Řada lidí si proto zkracuje cestu a čtyřproudou silnici riskantně přebíhají. Práce na rozsáhlé rekonstrukci začnou v příštím roce. Kromě přechodů budou zahrnovat i úpravu inženýrských sítí nebo veřejného osvětlení.

Plzeň požádá o dotaci na doplnění přechodů v křižovatce U Jána. Získat by mohla až 17 milionů korun. Doplnění přechodů je součástí připravované a rozsáhlé rekonstrukce křižovatky. Jedná se o projekt za zhruba sto milionů korun. Stavět by se mělo začít v roce 2025.

„Cílem je zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů. Chodci nyní v křižovatce U Jána nemohou přecházet jednotlivá ramena křižovatky a zablokovány jsou přirozené pěší trasy od Pražské ulice k pivovaru Prazdroj a od Mikulášské do Tyršovy ulice.  Jednotlivé větve křižovatky budou proto upraveny tak, aby vznikla místa pro přecházení a vytvořeny budou také chodníky podél Ukrajinské ulice,“ přiblížil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Novou a úplně stejnou podobu křižovatky s přechody zveřejnilo města na vizualizacích už v roce 2020, zdroj: vizualizace: STAVplan-CZ s.r.o.

Součástí projektu jsou také úpravy inženýrských sítí kanalizace, vodovodu, elektrické trakce a veřejného osvětlení. „V současnosti se jedná o velmi frekventovaný úsek, který se po stavebních úpravách může stát nejpřímější spojnicí mezi centrem města a turisticky hojně navštěvovaným areálem Plzeňského Prazdroje,“ doplnil primátor Roman Zarzycký (ANO).

V případě získání dotace ve výši 17 milionů korun město projekt zafinancuje částkou 37,3 milionu korun, Ředitelství silnic a dálnic částkou 14,6 milionu korun a plzeňská vodárna částkou 31,1 milionu korun.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky doprava, dopravní stavba, rušná křižovatka, rekonstrukce křižovatky, U Jána, pivovar, přechody, nebezpečná silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušná křižovatka projde rekonstrukcí za sto milionů, chodci se konečně dočkají i přechodů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.