Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pytlomat se osvědčil v praxi, centrální plzeňský obvod projekt rozšíří i do sousední obce

Obrovský úspěch slaví po týdnu fungování Pytlomat na Nové Hospodě v Plzni. Lidé tam už při procházkách lesem naplnili vyhozenými odpadky mnoho pytlů, které si vzali z nově instalovaných Pytlomatů. Nápad se osvědčil a starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka nabídl Pytlomat také vedení obce Vejprnice, která se rovněž potýká s množstvím odpadků ve svém katastru.

„Na Nové Hospodě funguje Pytlomat výborně. Odpadky vyvážíme třikrát týdně a je jich opravdu hodně. Les, kam chodí lidé na procházky, propojuje Novou Hospodu a Vejprnice. Oslovil jsem proto starostu obce s nabídkou zavést také na druhé straně lesa Pytlomat, aby lidé mohli nasbírané odpadky nechat u Pytlomatu na jakékoliv straně lesa,“ vysvětluje starosta Městského obvodu Plzeň 3 David Procházka (ANO).

„Nadchlo mě, když mě pan starosta s nabídkou oslovil. Řada lidí nás na nepořádek upozorňuje a věřím, že tohle je způsob, jak vyzvat dobrovolníky, aby se do sběru odpadků zapojili. Je to výborný nápad a jsem rád že můžeme takto společně přispět k vyčištění lesa,“ říká starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS). Ve Vejprnicích přibydou od 23. března hned tři stojany Pytlomatu.

S tím souvisí také prodloužení doby, kdy bude Pytlomat na Nové Hospodě fungovat. „Chceme prodloužit akci v této lokalitě až do 6. dubna. Máme už vyrobené další stojánky a plánujeme postavit Pytlomat také u Borského parku nebo na Valše,“ dodává David Procházka.

K čemu vlastně slouží pytlomat? 

Jednoduchou pomůcku pro boj s nepořádkem může využít úplně každý, komu vadí odpadky v lese. Pytlomat je stanoviště, odkud si lidé mohou vzít nejen pytel, ale i rukavice. Naplněné pytle pak přinesou zpět k Pytlomatům a obvod zajistí jejich odvoz. „S nápadem spolupráce na úklidu přišli sami obyvatelé Nové Hospody, kteří chodí na procházky do nedalekého lesa a vadí jim přibývající odpadky, které se tam povalují. Nabídli se, že les budou sami uklízet a my jim k tomu pomůžeme tím, že dodáme rukavice, pytle na odpadky a nasbíraný odpad potom odvezeme,“ vysvětlil starosta David Procházka.

Pytlomat na Nové Hospodě bude označený cedulí s nápisem PYTLOMAT a lidé jej najdou na třech místech. Na rohu ulic K Plzni a Konečná a na začátku na konci ulice K Merfánům.  od 16. 3. do 30. 3. 2021. Do výzvy obyvatelům ke sběru odpadků v lokalitě, kde bydlí, se zapojí v příštích týdnech i Radobyčice. Chystají speciální verzi „Pytlomatu“. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 3

Štítky MO Plzeň 3, pytlomat, úklid, nepořádek v lese, odpadky, Vejprnice, odpad, les, Nová Hospoda, Plzeň, ANO 2011, Pavel Karpíšek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pytlomat se osvědčil v praxi, centrální plzeňský obvod projekt rozšíří i do sousední obce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.