Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O víkendech praskají zámky ve švech, ve všední dny je zatím volněji

Se zpožděním se otevřely lidem památky v celém kraji. Na nezájem hostů si stěžovat nemohou. Na zámku Kozel už teď mají návštěvníků jako loni. Pro letošní rok tu mají i řadu novinek. A to jak ty v expozici, tak i živé sekačky v podobě stáda ovcí. Změn se dočkal také doprovodný program.

Všední dny jsou slabší. Víkendy jako vloni. Tak hodnotí začátek poněkud opožděné sezóny kastelán zámku Kozel Jan Polívka. ,,Včera bylo vyprodáno na všechny prohlídky, takže jsme za tu sobotu zaznamenali podobnou návštěvnost jako o víkendech v loňském květnu,“ uvedl kastelán Jan Polívka.

Stejně jako u dalších památek s padající pod Národní památkový ústav, tak i zde je možnost rezervace. ,,Je nutné tu vstupenku zakoupit nejpozději 24 hodin před časem té prohlídky. Samozřejmě část té kapacity máme vyhrazenou i pro ten prodej na pokladně. Nicméně včera se stávalo v tu nejvíce exponovanou dobu, že návštěvníci museli čekat i dvě hodiny na prohlídku,“ říká kastelán.

Čekání si ale mohou lidé zkrátit v okolí zámku. Nově tu totiž zaměstnávají živé sekačky. ,,Právě testujeme využití ovcí při údržbě travnatých ploch. Je to z praktických důvodů. Samozřejmě, že bychom mohli vypásat i kozama, ale ty ovce jsou pro nás jako pro začínající chovatele jednoduší na údržbu,“ vysvětluje Polívka. A zároveň dovává - nekrmit! 

Připravena je i řada novinek

V expozici mohou lidé nově obdivovat repliku nejstaršího vyobrazení zámku Kozel z roku 1808. Originál je uložen ve Vídni. Největší změny se týkají doprovodných akcí. 

,,Kdy kromě těch, na které jsou návštěvníci zvyklí, to znamená divadelní představení na nádvoří a koncerty vážné hudby, tak se mohou letos těšit i na letní kino. Spolupracujeme s festivalem Finále Plzeň, které naplánovalo dvě filmová představení na zámku. A potom jarmarky, které byly na Kozlu dvakrát ročně, tak tam jsme zvýšili jejich četnost a nově tam budou každý měsíc,“ uzavírá Jan Polívka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky zámek Kozel, památky, návštěvnost, Plzeňský kraj, turismus, výlet, zámek, purkrabí, ovce, Jan Polívka, Kozel, všední den, Národní památkový ústav, sekačka na trávu, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendech praskají zámky ve švech, ve všední dny je zatím volněji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.