Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čápi už našli v šumavské obci nově vytvořené hnízdo na sloupu. Původní se muselo kvůli bezpečnosti odstranit

Obyvatelé maličké šumavské obce Dešenice od poloviny února netrpělivě očekávali, zda k nim i letos přiletí čápi a zahnízdí na zcela nové hnízdní podložce, která je umístěna na nově vztyčeném sloupu na návsi. Z bezpečnostních důvodů se muselo staré hnízdo sundat a přesunout jinam, protože bylo na funkčním sloupu elektrického vedení. A čápi už se do obce vrátili.

Podle informací a fotografií od paní starostky Dešenic Lenky Sýkorové se po dlouhém čekání na nové hnízdní podložce konečně objevil a zdržoval celý pár čápů bílých. Všichni věří tomu, že čapí pár na náhradním hnízdě vytvořeném lidmi zahnízdí. „Původně se do Dešenic jeden čáp vrátil už o den dříve, nové hnízdní podložky si ale nevšímal a urputně sedal na původní sloup elektrického vedení. Druhý den ale přilétl do Dešenic i čáp druhý. Dopoledne už oba dva čápi okukovali a stáli na náhradní hnízdní podložce. Tak uvidíme. Ještě jednou děkuji všem, kteří se na přesunu hnízda a stavbě nové hnízdní podložky podíleli,“ vzkázal Karel Makoň, šéf Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva DES OP.

V únoru zažily Dešenice akci „Kulový blesk,“ kdy se měnilo staré hnízdo za nové. Původní hnízdo totiž čápi vpletli přímo do živých vodičů na funkčním sloupu elektrického vedení v obci. Hrozilo tak nebezpečí pro čápy i pro obyvatele. Výměna hnízda byla společnou akci vedení obce Dešenice, ČEZ, správce rozvodné energetické sítě a spolku DES OP. Cílem všech zúčastněných bylo vytvořit novou hnízdní příležitost a náhradní hnízdní podložku pro pár čápů bílých, který se zhruba před dvěma roky usadil na nedalekém sloupu elektrického vedení v obci.

„Čáp bílý je totiž zákonem zvláště chráněný živočich, a tak dostal správce sítě za úkol zajistit na své náklady hnízdní podložku náhradní, novou. Celá akce vyšla zhruba na 180 tisíc korun a musím,“ uvedl Karel Makoň. Na výrobě hnízdní podložky a koordinaci jednotlivých akcí se pracovalo necelý měsíc a postavení sloupu, jeho zabetonování a osazení hnízdní podložky pak zvládla firma za necelé dvě hodiny!

Na nově postavený stožár s kovovou hnízdní podložkou osadili experti z DES OP imitaci rozestavěného čapího hnízda, která by měla domovský čapí pár přilákat a přesunout jejich hnízdo na fungl nový a bezpečnější betonový sloup. Vše nasvědčuje tomu, že populární čápi jsou zpět v Dešenicích a přijali i nově vytvořené hnízdo, ze kterého mají výhled nejen na náves, ale i na celou obec i široké okolí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky čapí hnízdo, instalace čapího hnízda, nové hnízdo, Dešenice, návrat ze zimoviště, čápi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápi už našli v šumavské obci nově vytvořené hnízdo na sloupu. Původní se muselo kvůli bezpečnosti odstranit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.