Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Německý Konplan postavil v Plzni centrum vývoje linek na nápoje

Německá společnost Konplan, která navrhuje a konstruuje linky pro výrobce nápojů po celém světě, dokončila v plzeňské průmyslové a obchodní zóně Borská pole vývojový a kancelářský objekt. Počet zaměstnanců, které má v pronajatých kancelářích v centru města, chce díky němu téměř zdvojnásobit na 300. Budova je hotová, otevření plánují v březnu, řekl Zdeněk Pilík, generální ředitel plzeňské firmy Berger Bohemia, která šestipatrovou budovu za více než 200 milionů Kč postavila za rok.

Podle architektů je to jeden z nejhezčích kancelářských objektů v Plzni, což potvrdil i náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Firma je součástí společnosti Krones AG s 1800 zaměstnanci, předního světového výrobce a dodavatele nápojových linek i celých továren na tekuté potraviny. Má výrobní i mateřskou firmu v německém Neutraublingu. "Je významným dodavatelem nápojářských linek třeba pro Plzeňský Prazdroj," řekl Šindelář. Mezi největší zákazníky patří Coca-Cola, Nestlé nebo Heineken, v ČR jsou to také Mattoni a Poděbradka.

"Nyní jsou v Avalonu (Business Centru) a už jim to nestačilo," uvedl náměstek. Podle něj jde o vítaného investora na Borských polích, která už investoři obsadili téměř celá. "Jde o inovační firmu, jejíž produkty mají vysokou přidanou hodnotu. S projektem přišli němečtí investoři před čtyřmi lety," uvedl. Budovu navrhl plzeňský architekt Jiří Zábran.

"Už se stěhují. Od března by tam měli fungovat naplno," uvedl Pilík. Pro firmu Berger Bohemia to byla v loňském roce největší zakázka z průmyslových a kancelářských nemovitostí. "A musím říct, že i nejhezčí. Architektonicky se to velmi povedlo. Je to pěkné nejen zvenku, ale hodně také zevnitř," dodal Pilík. V budově je podle něj nadstandardně řešené topení a chlazení. Kombinuje se tam několik systémů, které primárně šetří energii a zároveň zajišťují neobvyklý komfort. Specialitou je také "zelené parkoviště" pro více než 200 aut. Nejde o jednolitou betonovou plochu, ale o místa rozčleněná pásy se zelení.

Konplan začínal v Plzni v roce 2007 s pěti zaměstnanci, letos jich chce mít 300. Kvůli růstu objemu zakázek z celého světa shání jazykově vybavené techniky. Firma podporuje výuku němčiny na strojní průmyslovce. Poskytuje inženýringové služby ve strojírenství, elektrotechnice a v informačních technologiích. Navrhuje a konstruuje především plnicí linky a čisticí stroje, například myčky lahví. V Neutraublingu se montují a oživují stroje podle výkresů konstruktérů z Plzně.

Autoři | Foto Konplan

Štítky ČR, Německo, stavby, stroje, nápoje, firmy, Plzeň, BERGER BOHEMIA a. s., Pavel Šindelář, investor, ODS, Plzeňský Prazdroj, a. s., Nestlé, Heineken, Mattoni, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německý Konplan postavil v Plzni centrum vývoje linek na nápoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.