Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nadšenci už léta opravují zdevastovaný zámek v Čečovicích, rekonstrukci financují pořádáním kulturních akcí

Opravit poničený zámek v Čečovicích na Domažlicku a vdechnout mu znovu život se již řadu let snaží Klub Ladislava Lábka v Plzni, jenž je 2. základní organizací Českého svazu ochránců památek. Aby spolek dosáhl na dotační programy, které by mohl využít na rekonstrukci objektu, získává peníze na jejich spolufinancování pořádáním kulturních akcí.

„Spolek převzal požárem a povětrnostními vlivy silně poškozený zámek v Čečovicích na Domažlicku do svého vlastnictví už v roce 1998. Naší snahou je učinit z obce známé kulturní, společenské a turisticky atraktivní centrum regionu a přilákat nejen české, ale i německé zájemce o památky a české kulturní akce,“ vysvětlila Miroslava Šusová, místopředsedkyně Klubu Ladislava Lábka.

Zámek je stále v rekonstrukci. V roce 2005 se podařilo zastřešit všechna jeho tři křídla, v roce 2017 dostal nová vrata, v roce 2018 se podařilo do části budovy vložit nová okna. Stále pokračuje statické zajišťování budovy. „Loni jsme úspěšně podali žádost o dotaci z Programu rozvoje venkova (EU) a budeme tak moci pokračovat v pracích v nejkrásnější místnosti zámku v 1. patře, kde bude obnovena římsa a zhotovena nová podlaha,“ vysvětlila Miroslava Šusová.

Připomněla, že klub pravidelně v srpnu pořádá Folk-country festival pro zámek Čečovice, letos to bude již 15. ročník. V barokní sýpce pořádá výstavy obrazů a fotografií, v červnu se zapojuje do kulturní akce Západočeské baroko. V unikátním gotickém kostele sv. Mikuláše v Čečovicích, jenž je národní kulturní památkou, pořádá benefiční koncerty a jejich výtěžek věnuje na opravu zámku. „Přijeli nás podpořit například Spirituál kvintet, Václav Hudeček, Štěpán Rak, Matěj Rak, Jaroslav Hutka a mnoho dalších,“ doplnila.

„Zámek se stále opravuje a ještě dlouho bude. Klub se snaží, aby žil, ale přivést jej k celkové rekonstrukci bude vyžadovat velké množství financí,“ dodala Miroslava Šusová. První letošní akcí, která má pomoci získat peníze na rekonstrukci objektu je Country bál, který se koná 14. ledna od 19 hodin v kulturním domě ve Staňkově na Domažlicku.

Čečovice byly poprvé zmiňovány v roce 1356. Již tehdy na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz, která je ve velké míře dochována v hospodářském sídle zámku – sýpce. Dalšího stavebního ruchu se pak tato památka dočkala v 16. a 17. století. V držení Čečovic se vystřídala řada významných českých šlechtických rodů – páni z Bukovce, z Velhartic, Rožmberkové, Popelové z Lobkovic a Trauttsmanndorfové. Po pozemkové reformě byl zámek prodán jako zbytkový statek a po roce 1948 zkonfiskován. Dále jej užívalo JZD, v roce 1990 vyhořel.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klub Ladislava Lábka

Štítky oprava zámku, zámek Čečovice, Klub Ladislava Lábka, rekonstrukce zámku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci už léta opravují zdevastovaný zámek v Čečovicích, rekonstrukci financují pořádáním kulturních akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.