Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zdražení tepla o 4,8 procenta avizuje pro své teplárny holding EPH, který kontroluje i Plzeňskou teplárenskou. Ta chce ale zdražit až o 60 procent

Tuzemské teplárny spadající pod společnost EPH miliardáře Daniela Křetínského od začátku příštího roku zvýší cenu tepla o 4,8 procenta. To by se mělo týkat i klientů Plzeňské teplárenské, kterou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH. Na listopadovém jednání zastupitelstva Plzně ale zaznělo, že Plzeňská teplárenská chce zdražit teplo o 50 až o 60 procent.

Teplárenská společnost odůvodňovala nečekané zdražení ceny tepla tím, že to je nezbytně nutné z hlediska vývoje na trhu. Pokud by se sazba z teplo nezvýšila, hrozí prý firmě újma v řádech stovek milionů korun. Poslední srpnový den byla veřejnost v Plzni ujištěna, že Plzeňská teplárenská si může dovolit nezdražit teplo vzhledem k tomu, že není jakkoliv závislá na dodávkách plynu z Ruska. Jejím zdrojem vytápění je komunální odpad, který se zpracovává ve spalovně v Chotíkově, biomasa v podobě štěpky a zbytek spotřeby doplňuje hnědé uhlí.

Zastupitelé Plzně razantní zvýšení ceny tepla až o 60 procent zatím odmítli. O případném navýšení cen o desítky procent budou jednat 12. prosince. Ve stejný den se koná valná hromada Plzeňské teplárenské, kde se má o zdražení definitivně rozhodnout. Představenstvo teplárenské společnosti může rozhodnout o zvýšení ceny do pěti procent. Vyšší zdražení pak musí schvalovat právě valná hromada teplárny.

Zdražování chystá kvůli rostoucím nákladům většina tepláren v Česku, některé plánují zdražovat i o desítky procent. „Vysoké ceny energií se velmi negativně promítají do životní úrovně většiny obyvatel. Nejvýznamnějším účtem domácností jsou právě náklady na vytápění. Rozhodli jsme se proto, že vyšší výnosy z prodeje elektřiny, kterou teplárny zjednodušeně vyrábějí jako vedlejší produkt při produkci tepla, využijeme na minimalizování dopadů zdražování," uvedl mluvčí holdingu EPH Daniel Častvaj.

Podle skupiny budou mít zákazníci tepláren EPH nejlevnější teplo v ČR. Poukázala přitom na to, že výše zdražení je výrazně pod úrovní letošní inflace a je zároveň nižší, než oznámily ostatní české teplárny. „Zjednodušeně lze říci, že obyvatelé Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi, Plzně, Mostu a Litvínova, kteří jsou napojeni na systém centrálního zásobování teplem z našich zdrojů, budou ochráněni před dopady energetické krize, a to díky vládnímu zastropování cen energií a našemu přístupu k cenotvorbě tepla,“ dodal Častvaj. Náklady producentů podle skupiny letos výrazně vzrostly. Mluvčí zmínil například nárůst ceny hnědého uhlí od Severočeských dolů přibližně o 200 procent.

Sliby, chyby. Obyvatelům Plzně reálně hrozí od roku 2023 zdražení ceny za teplo o 50 až 60 procent

Obyvatelům Plzně hrozí v roce 2023 dramatické zdražení tepla o 50 až 60 procent ze strany společnosti Plzeňská teplárenská! Ještě 30. srpna ale bývalé vedení města informovalo veřejnost, že Plzeňská teplárenská pro rok 2023 nezdraží ceny tepla v...

Město Plzeň důrazně odmítlo návrh Plzeňské teplárenské na zdražení cen tepla. Proti zdražení se postavila Rada města Plzně. Zastupitelstvo města Plzně zároveň rozhodlo o zřízení pracovní skupiny, která bude ve věci jednat s druhým akcionářem a vedením společnosti Plzeňská teplárenská. V pracovní skupině jsou zastoupeni jak zástupci vedení města Plzně, tak opozice. „Plzeňanům slibuji, že nyní uděláme vše pro to, aby se teplo v Plzni nezdražovalo. Toto je náš cíl pro nastávající jednání s druhým akcionářem. Věřím, že v případě cen tepla budeme v jednání úspěšní,“ řekl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Zachování cen tepla, které zástupci SPOLU před volbami domluvili s Plzeňskou teplárenskou, bude klub SPOLU prosazovat i nadále a pro jakékoliv případné zdražování v žádném případě ruku nezvedne. „Nezdražení tepla pro rok 2023 jsme společně s bývalým primátorem Pavlem Šindelářem vyjednali po dohodě se zástupci Plzeňské teplárenské a tento slib dodržíme i nyní. Skutečnost, že se současné vedení města v čele s primátorem Zarzyckým není schopné domluvit s akcionáři Plzeňské teplárenské na zachování stávajících cen tepla svědčí pouze o jeho selhání a neschopnosti,“ říká předseda zastupitelského klubu SPOLU David Šlouf (ODS).

„Dle našich informací je Plzeňská teplárenská ve výborné kondici, a proto v situaci, kdy generuje zisky přes miliardu korun, nevidíme důvody k jakémukoliv zdražování,“ říká zastupitel Petr Suchý (TOP 09).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražení tepla o 4,8 procenta avizuje pro své teplárny holding EPH, který kontroluje i Plzeňskou teplárenskou. Ta chce ale zdražit až o 60 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.