Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sliby, chyby. Obyvatelům Plzně reálně hrozí od roku 2023 zdražení ceny za teplo o 50 až 60 procent

Obyvatelům Plzně hrozí v roce 2023 dramatické zdražení tepla o 50 až 60 procent ze strany společnosti Plzeňská teplárenská! Ještě 30. srpna ale bývalé vedení města informovalo veřejnost, že Plzeňská teplárenská pro rok 2023 nezdraží ceny tepla v Plzni pro domácnosti ani pro firmy a zůstane tak nejlevnější cenou tepla v České republice.

Teď je ale všechno jinak. Zvýšení ceny tepla bude společnost, kde má město Plzeň podíl 65 procent, projednávat na valné hromadě 12. prosince. Zbývajících 35 procent podílu v Plzeňské teplárenské je v majetku skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Nečekaný záměr o zdražení tepla pořádně nadzvedl zastupitele Plzně, kteří na svém jednání ve čtvrtek o této záležitosti bouřlivě diskutovali s přestávkou na oběd rovných pět hodin.

Z diskuse vyplynulo, že zastupitelé města napříč politickým spektrem zdražení tepla zatím odmítají. Hlasovat o tom budou ale až na mimořádném jednání zastupitelstva, které se uskuteční ve stejný den před jednáním valné hromady Plzeňské teplárenské. Zastupitelé si vyžádali čas na to, aby si mohli prostudovat všechny podklady související s plánovaným zdražením tepla, aby pak na základě toho rozhodli.

V létě město slíbilo že teplo dražší nebude  

Poslední srpnový den byla veřejnost v Plzni ujištěna, že Plzeňská teplárenská si může dovolit nezdražit teplo vzhledem k tomu, že není jakkoliv závislá na dodávkách plynu z Ruska. Jejím zdrojem vytápění je komunální odpad, který se zpracovává ve spalovně v Chotíkově, biomasa v podobě štěpky a zbytek spotřeby doplňuje hnědé uhlí. Plzeňská teplárenská dodává teplo do více jak 54 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem. Ani pro ně se cena odebíraného tepla v roce 2023 neměla změnit.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít shodu s naším partnerem v Plzeňské teplárenské skupinou EPH na nulovém nárůstu ceny tepla pro rok 2023. Již před prázdninami jsme Plzeňanům slíbili, že udržíme v Plzni nízkou cenu tepla a teď tento slib plníme. V této složité době je nutné, aby město drželo spolu se svými občany a nevydělávalo na nich,“ uvedl 30. srpna na mimořádné tiskové konferenci k cenám energií tehdejší primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Teplárna bohatne, přesto chce lidem teplo zdražit

Zastupitelé Plzně na čtvrtečním jednání grilovali generálního ředitele společnosti Plzeňská teplárenská Dušana Paška, aby jim vysvětlil, co se změnilo od léta, kdy teplárenská společnost slíbila, že nebude zdražovat. A zda se nejednalo jen o předvolební příslib. „Situace v srpnu vypadala dobře, Plzeňská teplárenská byla ve výborné ekonomické kondici, nebyla závislá na dovozu plynu. Má svá paliva. Byla tam ale podmínka, že nebudou zrušeny stávající podpory v teplárenství, bude vypořádána transformační dohoda o refundaci emisních povolenek CO2 na teplo a nebudou zavedeny nové daně a poplatky. Koncem září jsme ale zjistili, že nebyla splněna jediná podmínka zaručující nezdražení tepla. Byl zrušen zelený bonus na spalování biomasy. Pro teplárenství je to naprosto neslýchané. Byla navíc zavedena daň z nadměrných příjmů. Byly také zavedeny daně z prodané elektřiny. Vložili jsme to do cenové kalkulace a výsledkem bylo že kalkulace ceny tepla vyšla s významnou ztrátou,“ vysvětlil Pašek.

Tím ale pořádně nadzvedl například opozičního zastupitele Petra Suchého (TOP 09). „Vy nám tady říkáte, že když nezdražíte teplo, tak ta teplárna půjde někam do konkurzu? Ta společnost je ve vynikající kondici. Na příští rok plánuje zisk 1,4 miliardy korun. Já vidím, že PT vlastněná z 65 procent Plzní si nemůže dovolit nezdražit na příští rok teplo? Nevidím ten důvod, proč by to mělo být. A jestli říkáte, že to není možné vyjednat s druhým akcionářem, tak já vám prostě nevěřím. A nevěří tomu ani občané,“ reagoval Suchý.

„Vrátíme se k tomu v prosinci, až budeme mít potřebné podklady, abychom viděli to, co teď vidí pan generální ředitel a jeho kolegové v managementu společnosti. Ale z toho co máme k dispozici teď to nevyplývá,“ dodal Petr Suchý. Ke stejnému závěru dospěl i současný primátor Roman Zarzycký (ANO). „Považujeme ten materiál za nedostatečný. Jsme proti zdražení tepla." 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sliby, chyby. Obyvatelům Plzně reálně hrozí od roku 2023 zdražení ceny za teplo o 50 až 60 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.