Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hlavní cenu na filmovém festivalu Finále Plzeň získalo drama Budiž světlo

Česko-slovenské drama Budiž světlo režiséra Marka Škopa se stalo vítězem 33. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň v hlavní kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů. V této kategorii se o cenu Zlatého ledňáčka letos ucházelo devět snímků.

Vítězný film pojednává o muži, který pracuje v Německu, aby uživil rodinu. Když se vrátí na Vánoce domů, zjistí, že jeho syn je členem polovojenské mládežnické skupiny a je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Porota ocenila film za to, jakým způsobem zpracovává podtón nacionalismu.

I přes současnou složitou situaci a řadu bezpečnostních opatření se ve dnech od 25. do 30. září uskutečnilo v rámci festivalu Finále Plzeň více než sto projekcí. Každý festivalový den přinesl alespoň jednu premiéru nebo předpremiéru a do Plzně dorazila řada filmových hvězd.

„Festival se letos konal v netradičním termínu, vlastně jsme letos připravovali festivaly dva, jeden na jaře, který nemohl být, a druhý na podzim, který jsme zdárně zvládli a dopadl skvěle. I za dnešní situace jsme několikrát vyprodali Velký sál Měšťanské besedy, filmoví fanoušci nám opakovaně vyjadřovali podporu tím, že chodili na filmy, bavili se, byli srdeční a také disciplinovaní. Moc bych jim za to chtěla poděkovat. Rovněž od hostů a tvůrců jsme cítili velkou radost, že se můžeme opět všichni potkat,“ řekla ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.

O Zlatého ledňáčka se letos ucházelo 9 snímků v kategorii Hraný a animovaný celovečerní film, 8 dokumentárních snímků, 7 projektů v soutěžní sekci TV a internetová tvorba – seriály a 6 v TV a internetová tvorba – film a minisérie. V soutěži o Zlatého ledňáčka studentských krátkometrážních snímků soutěžilo 6 děl.

Hlavní cenu v kategorii dokumentů získal snímek Sólo v režii Artemia Benkiho o mladém klavíristovi, který se po několika letech v psychiatrické léčebně snaží najít cestu zpět do života mimo ústav i na koncertní pódia. Hlavní cenu poroty za nejlepší seriálový televizní a internetový projekt získal #martyisdead režiséra Pavla Soukupa o kyberšikaně. V kategorii nejlepší televizní a internetový film a minisérie uspěl film Beze stopy Víta Karase. Jako nejlepší studentský krátkometrážní film ocenila porota snímek Karolíny Peroutkové z FAMU Volání divočiny.

Studentské poroty Západočeské univerzity v Plzni udělily hlavní cenu celovečernímu filmu Vlastníci režiséra Jiřího Havelky, dokumentu Kiruna - překrásný nový svět v režii Grety Stocklassa, která pochází z česko-švédské rodiny. Z televizních a internetových projektů zvítězily u studentů seriál Bez vědomí režiséra Ivana Zachariáše a film Klec od Jiřího Stracha.

Ohodnoť článek

Foto Festival Finále Plzeň

Štítky festival Finále, český film, přehlídka, Finále Plzeň, filmy, cena Zlatý ledňáček, filmový festival, film, Plzeň, režisér, finále, projekt, Německo, Vánoce, Jiří Strach, Ivan Zachariáš, Jiří Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu na filmovém festivalu Finále Plzeň získalo drama Budiž světlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.