Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zářijový Svět knihy v plzeňském DEPO2015 bude největší literární akce roku

Téměř 70 vystavujících nakladatelů představí svou publikační činnost za první pololetí letošního roku, uvedou i chystané tituly na podzim a především na vánoční trh. Letošní třetí ročník festivalu Svět knihy se uskuteční 25. a 26. září v DEPO2015. A kromě knih nabídne kolem stovky literárních pořadů, veřejných čtení, autogramiád, výstav či besed s autory.

Vzhledem k tomu, že kvůli opatřením proti koronaviru nebyl jarní velký festival v Praze, je plzeňské přehlídka největší letošní literární akcí v ČR, na kterou se chystá řada předních českých autorů. "Chceme, aby knížky žily, proto se chystáme v Plzni zájemcům o literaturu otevřít knižní svět, samozřejmě za nutných opatření, která si doba žádá,“ řekl dnes novinářům ředitel festivalu Radovan Auer.

V připraveném programu se opět objeví oblíbení domácí autoři, zajímavé výstavy, řeč však nebude jen o literatuře, ale také o jejím kulturním, společenském a politickém kontextu. Mezinárodní rozměr akce prezentuje jak tradiční účast Polska, Francie či severských zemí, nově také Goethe-Institut, který zastupuje na svém stánku německy psanou literaturu.

„V programu se objeví několik zajímavých zahraničních hostů a především populární čeští literáti,“ uvádí Radovan Auer. Z prózy pro dospělé se představí například Jiří Hájíček, Jakuba Katalpa, Jan Němec, Kateřina Tučková či Jaroslav Rudiš. Ten uvede ukázku z nově připravované knihy, včetně hudebního doprovodu. Literaturu faktu budou reprezentovat Václav Cílek, Jan Novák nebo Pavel Kosatík.

Rovněž příznivci sci-fi a fantasy si přijdou na své, jmenujme Ondřeje Neffa, Danielu Kovářovou a Františku Vrbenskou. I pro návštěvu rodičů s dětmi je v programu vyhrazen prostor. Těšit se mohou na oblíbené autory Galinu Miklínovou, Olgu Stehlíkovou, Petra Stančíka a další. „Je toho opravdu hodně, co je pro návštěvníky připraveno,“ dodává Auer.

Organizátoři veletrhu ale myslí také na propojení s regionálními aktivitami, a tak v předvečer veletrhu proběhne v Plzni oblíbené Čítání lidu doplněné účastí finalistů Ceny Jiřího Ortena. Zároveň mají šanci návštěvníci festivalu Finále Plzeň získat vstupenku zdarma na veletrh a naopak návštěvníci veletrhu získají vstup na filmovou projekci. Ve spolupráci s Víkendem otevřených ateliérů je po celou sobotu připravena dílna k výrobě vlastních ex libris.

„Těší nás, že s těmito akcemi můžeme spolupracovat. Propojení různých kulturních aktivit je, domnívám se, pro obyvatele města i kraje atraktivní a nabízí jim multižánrový zážitek,“ uzavírá ředitel veletrhu Svět knihy Radovan Auer.

Vzhledem k protikoronavirovým opatřením se jednotlivé body programu konají na několika různých neprůchozích zónách, aby se nepotkávalo velké množství lidí, program bude také na nádvoří areálu DEPO2015.

Ohodnoť článek

Foto DEPO2015

Štítky Svět knihy, DEPO2015, literatura, literární akce, knižní festival, kniha, festival, veletrh, Radovan Auer, výstava, Plzeň, vánoční trhy, Česko, Praha, Jaroslav Rudiš, Jan Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zářijový Svět knihy v plzeňském DEPO2015 bude největší literární akce roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.