Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé kraje grilovali šéfa společnosti Arriva kvůli problémům s autobusy

Mimořádné jednání krajského zastupitelstva se zabývalo vážnou situací kolem nového autobusového dopravce, kterým je od 14. června společnost Arriva Střední Čechy. Na fungování firmy, která bez oznámení odříkala řadu spojů, má problémy s vydáváním jízdenek a chybí jí řidiči si stěžovali mnozí pasažéři.

Zastupitele Richarda Piknera (TOP 09) například zajímalo, zda mohou cestující žádat po dopravci nějaké kompenzace v případě toho, že se nedočkali svého spoje a museli odcestovat domů například taxíkem. „Každou stížnost individuálně vyhodnocujeme. Pokud je naší povinností plnit kompenzaci jakémukoliv cestujícímu, tak se k ní postavíme čelem a vždy takovou škodu uhradíme,“ uvedl František Soumar, ředitel a jednatel společnosti Arriva Střední Čechy.

Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) se ptala na to, zda existuje nějaká help linka, nebo telefonní číslo, kam si může cestující zavolat, když stojí na zastávce, spoj nejede a chce zjistit, zda se ho dočká. „Na všech jízdních řádech jsou uvedena telefonní čísla na naši centrální zákaznickou linku. V některých případech tam dokáží reagovat kolegové online okamžitě. Někdy si vezmou kontakt na cestujícího, aktuální situaci prověří a zavolají mu zpátky. Mohou zjistit, že autobusy mají zpoždění, ale už nedokáže online reagovat na to, zda to zpoždění bude pět, deset nebo 15 minut, protože se musí spojit s konkrétním dispečerem,“ vysvětlil ředitel.

Zastupitel Martin Záhoř (ANO) chtěl vědět, zda už kraj uplatnil nějaké sankce za spoje, které nepřijely. „Sledujeme nevyjeté spoje, jak nám nabíhají, bude se to pak řešit jako c ČD. Za nějaké období nám udělají přehled spojů, my jim dáme přehled závad, oni se k tomu vyjádří. Pak se to řeší drakonickými sankcemi, které se budou uplatňovat,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).  

Minimum problémů je na Klatovsku a Rokycansku, nejvíce naopak na příměstském okruhu v Plzni a na severním Plzeňsku. Arriva teď provozuje 315 autobusů, což představuje 93 177 spojů. Dopravce neodjel 343 z nich, důvody byly technické personální, lidské chyby a zpoždění.

„Měli jsme 99,6 procenta vypravenosti spojů. Byly tam čtyři dny, kdy kolegové na dispečinku udělali zásadní chyby. Reagovali jsme na to obměnou dispečinku. Od minulého týdne je vypravenost spojů 99,97 procenta. Máme nové řidiče, snažili jsme se je od začátku proškolit. Hledáme aktuálně 15 až 20 řidičů v kraji, doplnili jsme je o ty z jiného kraje. Zaměstnáváme přes 350 řidičů. Bohužel ti z jiných lokalit ne vždy své trasy znají,“ konstatoval Soumar.

„Volal mi šéf odborů řidičů v autobusové dopravě Václav Plecitý. Problém je podle něj ve špatném nastavení softwarů v odbavovacích strojcích řidičů. Ze strojků pak vycházejí různé ceny, různé nesmysly a špatně se obsluhují. Podle jeho slov byli i špatně proškolení řidiči v této oblasti a neměli na přípravu moc času. Pracuje se na té nápravě softwaru, aby se daly snadněji obsluhovat? Je to ten zakopaný pes? Řidiči prý místo toho, aby na sebe nechali křičet od cestujících, raději zůstávají doma ve stavu nemocných,“ ptala se dále náměstkyně Krejsová.  

Fungování strojků ostře zkritizoval také zastupitel a starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS). „S těmi strojky je trochu problém. Máme složitý kraj, řada cest se počítá různě. Zejména u důchodců s Plzeňskou kartou. Řešíme to intenzivně. Máme dnes krizový plán s výrobcem odbavovacích zařízení,“ řekla Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED. Plzeňský organizátor veřejné dopravy měl na starosti komunikaci jízdních řádů i komunikaci změny dopravce. Ředitelka Kmochová připustila, že dalším problémem je také špatné nastavení dvou odlišných časů v odbavovacích strojcích.   

„Na všech provozovnách jsou testovací strojky, aby si to zaměstnanci mohli vyzkoušet. Najdou se jednotlivci, pro které je to odbavování složitější. Máme teď školitele a instruktory, kteří s tím řidiče učí zacházet. Školitelé objíždějí jednotlivé provozovny a učí je to,“ dodal František Soumar.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arriva Střední Čechy

Štítky Arriva, autobusy, doprava, Plzeňský, autobusová doprava, tarif, jízdné, zastupitelstvo Plzeňského kraje, Arriva Střední Čechy, Marcela Krejsová, ODS, TOP 09, Pavel Čížek, Rudolf Salvetr, ANO 2011, Středočeský kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé kraje grilovali šéfa společnosti Arriva kvůli problémům s autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.