Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nechvalně proslulá gilotina má další oběť. Pod nebezpečný most se nevešel nákladní automobil s ramenem

, aktualizováno 26. dubna 2024, 17:30

Nechvalně proslulá klatovská gilotina má na svém kontě další oběť v podobě zaseknutého kamionu. Pod most v Klatovech s povolenou výškou 3,7 metru se v pátek odpoledne nevešel kamion, který jel tentokrát ve směru do města. V lednu při jiné podobné nehodě kamionu bohužel na místě zahynul spolujezdec z osobního automobilu, kterého zasáhly stržené trosky z návěsu. Ty dopadly na projíždějící vozidlo.

„Devětatřicetiletý řidič jel s nákladním vozidlem značky MAN ve směru od obce Malá Víska do centra města Klatov a hydraulickým ramenem umístěným na vozidle zachytil o mostní konstrukci. Tím došlo k jejímu částečnému poškození. Alkohol byl dechovou zkouškou u řidiče vyloučen,“ uvedla k aktuální nehodě mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Řidič byl převezen do zdravotnického zařízení k ošetření. Silniční doprava byla v místě nehody pozastavena, vlaky jezdily přes most omezenou (sníženou) rychlostí. V 15.00 hodin byl už opět obnoven provoz. Na vozidle byla předběžně odhadnuta škoda na částku přes milion korun, na mostní konstrukci v tuto chvíli ještě vyčíslena nebyla.

Tragická nehoda z letošního ledna

Na místě už byly desítky podobných nehod. Ta nejhorší se tam ale stala letos v lednu, když zahynul účastník nehody v projíždějícím osobním automobilu. Šedesátiletý chorvatský řidič kamionu, který tragickou nehodu způsobil, byl obviněn ze dvou trestných činů. „Jedná se o přečin usmrcení z nedbalosti a z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Po vyslechnutí byl cizinec propuštěn na svobodu. Nebyly zjištěny důvody, které by vedly k jeho umístění do vazby. Za způsobenou nehodu mu hrozí v případě prokázání viny až šestileté vězení. Podle dosud zjištěných informací přehlédl dopravní značku, která vyznačuje výšku viaduktu a pod tento vjel poměrně vysokou rychlostí.

O špatném zabezpečení nebezpečného viaduktu, kterému místní občané říkají Klatovská gilotina, lidé nepřestávají diskutovat na sociálních sítích. V době od 1.1 2018 do 29. 1. 2024 policie v dané lokalitě kvůli nehodám uložila z důvodu vyšší výšky vozidla než 3,7 metru celkem 39 pokut.

Po nápravě volá i město

Že je železniční viadukt v ulici 5. května na frekventované silnici I/27 velmi nebezpečným místem, potvrdil i klatovský starosta Rudolf Salvetr (ODS). Uvedl, že nejčastěji tam v důsledku hrubé nekázně bourají zahraniční řidiči kamionů. Uvedl, že viadukt je dobře označený z obou směrů, včetně včasné navigace na objížďku. Město má v tomto případě svázané ruce. Komunikaci má na starosti Ředitelství silnic a dálnic, most zase patří Správě železnic.

V minulosti už město vyzvalo obě instituce k zavedení náležitých opatření, které by měly předcházet podobným nehodám. Zatím je to ale bezvýsledné. „Ředitelství silnic a dálnic spoléhá na nový obchvat, který vyvede veškerý tranzit z Klatov. První část by měla být hotová už letos,“ řekl už dříve starosta Klatov Rudolf Salvetr. Dodal, že Správa železnic zase plánuje změnit výšku viaduktu, a to už v příštím roce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Richard Beneš

Štítky klatovská gilotina, nebezpečný viadukt, nehoda pod viaduktem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechvalně proslulá gilotina má další oběť. Pod nebezpečný most se nevešel nákladní automobil s ramenem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.