Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Z tajemného šumavského Sektoru F odposlouchávalo NATO země bývalého východního bloku. Teď slouží jako úžasná rozhledna

Existence tajemného šumavského Sektoru F byla před rokem 1989 trnem v oku nejen komunistickým pohlavárům v čele tehdejšího Československa, ale zejména nejvyšším představitelům armády i celé Varšavské smlouvy. Těsně za českou hranicí v Německu totiž stála na vrcholku hory Hoher Bogen odposlouchávací stanice NATO. Do Sektoru F vás zve naše redakce na jarní túru. Navštívíte naprosto úchvatnou rozhlednu, která nemá obdoby široko daleko.

Na české straně hranice stála v době železné opony na vrcholu šumavské hory Poledník 37 metrů vysoká věž vojenského zařízení elektronické ostrahy státní hranice. Objekt v přísně střeženém pohraničním pásmu s krycím označením TOPAS umožňoval sledovat rádiový provoz hluboko dovnitř území Spolkové republiky Německo. Severoatlantický pakt NATO začal na druhé straně hranice budovat ze stejných důvodů Sektor F po roce 1967. Jeho věže se tyčily do výšky na vrcholu hory vysoké 1079 metrů a viditelné byly (a stále jsou) z hlubokého českého vnitrozemí.

Hřeben Hoher Bogen má několik vrcholků a Sektor F leží na tom nejvyšším s názvem Schwarzriegel. Vedle věží odposlouchávací stanice tvořil Sektor F rozsáhlý armádní areál s ubytovacími prostorami, jídelnou a sklady. V roce 1974 tam fungovala stanice dálkově monitorována z Ausburgu. V roce 1975 bylo uvedeno do provozu obří zařízení. Skládalo se ze dvou věží a komplexního pasivního přijímacího a monitorovacího systému. Obsluha probíhala přímo na místě pod dohledem techniků a armádního bezpečnostního personálu.

Kromě příslušníků Bundeswehru byly v Sektoru F až do roku 1992 umístěny americké jednotky a do roku tam působily ještě 1994 francouzské jednotky. Po Sametové revoluci v ČSSR a následných změnách v celém bývalém východním bloku se úloha tohoto amerického stanoviště stala pro USA postradatelná. Odposlouchávací stanoviště bylo zcela odstaveno v roce 2004. Od podzimu 2014 je hlavní věž vysoká 75 metrů osazena vnějším ocelovým schodištěm, které tvoří 260 schodů. Ty vedou na úchvatnou a obří vyhlídkovou plošinou ve výšce 50 metrů. Ta nabízí naprosto výjimečný výhled nejen na celou Šumavu, ale i do německého a českého vnitrozemí. Nechybí ani skywalk.

Za vstup na plošinu se platí 6 Euro na osobu, platit lze prostřednictvím automatu mincemi, ale také platební kartou. A jsou to skutečně dobře investované peníze. V areálu Sektoru F najdete u paty rozhledny i venkovní občerstvení.

Kudy nahoru k Sektrou F?

Na vrcholek Hoher Bogen se dostane úplně každý. Můžete tam totiž pohodlně vyjet sedačkovou lanovkou místního lyžařského areálu. Ten se nachází u městečka Neukirchen beim Heiligen Blut. Tam se dostanete přes česko-německý hraniční přechod Svatá Kateřina a z Nýrska u Klatov je to necelých 20 km. U lyžařského areálu je velké parkoviště, které je zdarma. Parkovat tam mohou i karavany. My vám ale doporučujeme vyzkoušet parádní pěší okruh dlouhý 12,5 kilometru. Svačinu potřebovat nebude, cesta totiž vede hned kolem několika skvělých hostinců, kde se vyplatí zastavit.

U parkoviště najdete podrobnou mapu se zakreslenou trasou. Vyrazíte vpravo nahoru po N3. Cesta vede chvíli po asfaltce a chvíli půjdete do strmého kopce po kamenité cestě. Po čtyřech kilometrech dojdete k malebné hospodě na mýtince nazvané Forstdiensthütte. Odtud se dáte vlevo na dobře značeném rozcestí stále po trase N3 a čeká vás nejobtížnější lesní úsek cesty dlouhý 3 kilometry. Cesta vás přivede až na vrcholek hřebene Hoher Bogen. Před vámi už se budou tyčit masivní věže Sektoru F s rozhlednou. K bývalému vojenskému areálu dorazíte asi po 200 metrech.

Až si užijete dechberoucích výhledů z rozhledny se skywalkem na bývalé komunikační věži, budete pokračovat po N3 nejlépe po asfaltové silnici. Ta vás po 800 metrech přivede k horní stanici sedačkové lanovky, kde je také další možnost občerstvení v chatě Ahornriegel. Před chatou je také u samotného okraje strmé sjezdovky vrcholový kříž, kde se slouží bohoslužby. Odtud se můžete spustit na parkoviště lanovkou.

My ale doporučujeme pokračovat dál pod chatou po sjezdovce. Odtud již vede vedle trasy N3 také trasa N10, které se budete při sestupu držet. Zhruba po 700 metrech sestoupíte k té nejzajímavější hospůdce Schönblick, která má nádhernou terasu s úžasným výhledem. Místní specialitou jsou zde palačinky. Od poslední občerstvovací zastávky pak sejdete po hodně strmé sjezdovce po trase N10 až na parkoviště, kde je cíl trasy. Čistého času se dá celý okruh zvládnout asi za dvě a půl hodiny chůze. Na závěr ještě zbývá dodat, že rozhledna vznikla samozřejmě i na české odposlouchávací věži na Poledníku, kterou můžete rovněž při svých cestách po Šumavě navštívit.

FOTOGALERIE: Sektor F

Úterý, 30. dubna 2024, 10:29

Začátek trasy na parkovišti u dolní stanice lanovky na Hoher Bogen
Při cestě nahoru si hlídejte trasu N3 a při sestupu N10

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Sektor F, Hoher Bogen, rozhledna, tip na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kovářík

Upřímně řečeno, komunisti mohli tak leda mlčet, podobných zařízení měli u hranic několik....

Středa, 1. května 2024, 12:24Odpovědět

Z tajemného šumavského Sektoru F odposlouchávalo NATO země bývalého východního bloku. Teď slouží jako úžasná rozhledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.