Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zemřel druhý porevoluční starosta Klatov Karel Mráz. Byl uznávaným politikem i oblíbeným pedagogem

Ve věku 87 let zemřel druhý porevoluční starosta Klatov Karel Mráz. Byl velmi uznávanou a respektovanou osobností, ale také oblíbeným pedagogem. Město Klatovy vedl od roku 1995 až do roku 2006. Radnice pod jeho vedením přistoupila k výrazné rekonstrukci bývalé jezuitské koleje a připravila klíčovou investici, projekt Klatovy - čisté město. Zasloužil se také o proměnu kasáren v Plánické ulici. Poslední rozloučení s Karlem Mrázem se uskuteční 14. května v obřadní síni klatovského krematoria.

V době sametové revoluce vstoupil Karel Mráz výrazně do společenského dění v Klatovech, nejprve v řadách Občanského fóra, které spoluzakládal, později se stal členem ODS. Po revoluci působil Karel Mráz jako zastupitel města a učil také na klatovském gymnáziu jako profesor českého jazyka. Ve funkci starosty města pak vystřídal prvního porevolučního starostu Jana Vránu. Po odchodu z funkce se Karel Mráz dál veřejně angažoval na poli politickém, společenském a především kulturním.

Na Karla Mráze vzpomíná současný starosta města Rudolf Salvetr (ODS). „Karla Mráze jsem poprvé potkal v listopadových dnech 1989. Stejně jako tehdy, i později v pozici starosty města, uměl trpělivě naslouchat svým spolupracovníkům a následně jasně formulovat závěry a jít za vytčeným cílem. Klatovy měl moc rád a jejich rozkvět mu velmi ležel na srdci. Nic se na tom nezměnilo ani tehdy, když už pro něj nepracoval na plný úvazek. Nadále se podílel na klatovském kulturním a společenském životě. Osobně si vážím všech chvil, kdy jsem s Karlem Mrázem mohl spolupracovat a probírat s ním nově plánované záměry."

Jako na dlouholetého moderátora konferencí Barokní jezuitské Klatovy zase vzpomíná na Karla Mráze místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS). „Muž, který prožil velmi zajímavý život. Muž, s kterým se osud často nemazlil. Přesto si dokázal stát za svým. Miloval krásné slovo, literaturu, povolání učitele, které mu bylo kdysi na čas upřeno. O to více si je užíval i v tzv. „pozdním věku.“ Své město a kraj měl nepochybně rád – i proto přijal nelehkou funkci starosty Klatov. My v „katakombách“ si jej budeme pamatovat jako prvního zástupce města ve spolku, jako neúnavného a obětavého moderátora prvních ročníků Barokních jezuitských Klatov, jako člověka s živým zájmem o věci, které jsme společně prosazovali.“

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Katakomby Klatovy

Štítky smuteční oznámení, zemřel Karel Mráz, starosta Klatov, porevoluční starosta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel druhý porevoluční starosta Klatov Karel Mráz. Byl uznávaným politikem i oblíbeným pedagogem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.