Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Žena mávala vlaječkou s hákovým křížem na tribunu s příbuznými veteránů, kteří osvobodili Plzeň od nacistů

, aktualizováno 5. května 2024, 18:44

Nepříjemnou dohru mají letošní oslavy konce druhé světové války v Plzni. Policie totiž prověřuje případ, kdy jeden z účastníků populárního Konvoje svobody mával vlajkou s nacistickým hákovým křížem. Jednalo se o ženu, která měla na klíně malé dítě. Vlaječku se svastikou jí podal řidič vozu v momentě, kdy projížděli kolem VIP tribuny s příbuznými válečných veteránů i dalšími čestnými hosty. Situaci zachytila kamera. Video začalo rychle kolovat po sociálních sítích a vzbudilo velkou vlnu emocí. Policie už zná jména obou aktérů, nikoho ale zatím neobvinila.

„Na sociálních sítích jsme zaznamenali video, kde jeden z aktérů amerického konvoje předává druhé osobě ve vozidle vlaječku s nacistickým symbolem. V současné chvíli se tímto případem zabýváme, a to jak zachyceným protiprávním jednáním, tak i pravostí tohoto videa,“ uvedla policie na síti X. V podvečerních hodinách už znali vyšetřovatelé jména dvojice zachycené na záznamu. 

„Již máme zjištěnou totožnost podezřelých osob a nyní provádí kriminalisté v případu potřebné procesní úkony. Protiprávní jednání těchto dvou českých občanů bylo kvalifikováno jako podezření ze spáchání přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka," doplnila policie. 

Na záběrech je vidět, jak jeden z řidičů předává své spolujezdkyni vlaječku s hákovým křížem. Žena měla na klíně i malé dítě. „Děláte si ze mě pr*del?“ zhrozil se na síti X například Václav Zeman, který tam video také sdílel. „Ve chvíli, kdy se přiblíží k místu, kde jsou veteráni a jejich potomci, předá řidič spolujezdkyni vlaječku se svastikou a ta jim zamává,“ doprovodil video dalším komentářem.

„Jsou to jeepaři. S námi nemají nic společného. Už to šetří policie. Ví o tom, už jsem s nimi mluvil," informoval velitel Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl, který je jedním z hlavních organizátorů konvoje.

Incident již odsoudil také plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). „Takové chování je zcela nepřijatelné a je na místě jej rázně odsoudit. Případ již šetří Policie ČR. Podle mých informací se nejednalo o příslušníky tradičních vojenských klubů, ale o individuálního účastníka konvoje,“ dodal primátor. Pokud policie dospěje k závěru, že šlo o propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, hrozí pachatelům až pětileté vězení.

FOTO: Tisícovky lidí nadšeně sledovaly Konvoj svobody, městem projelo téměř 300 vojenských historických vozidel

Velkolepou přehlídkou historické vojenské techniky vyvrcholil letošní 79. ročník Slavností svobody v Plzni, které patří k největším oslavám konce druhé světové války v Evropě. V konvoji jelo téměř 300 vozidel, více než loni. Čelo zaujal...

 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky Slavnosti svobody, Konvoj svobody, vlajka s hákovým křížem, symbol nacismu, podpora nacismu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena mávala vlaječkou s hákovým křížem na tribunu s příbuznými veteránů, kteří osvobodili Plzeň od nacistů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.