Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové. Padat mohou i kroupy

Část České republiky mohou dnes odpoledne zasáhnout místy až silné bouřky. Výstraha platí pro celý kraj od dnešní páté hodiny odpoledne. Padat mohou i kroupy.

Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu a kroupami do dvou centimetrů.

Výstraha platí pro celý kraj od dnešní 17 do 23 hodiny. „Dnešní bouřková situace bude patřit k těm zajímavějším. Naše území bude ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní. Před ním se k nám dostává teplejší a vlhčí vzduch,“ napsali meteorologové na sociální síti X (dříve Twitter).

Během odpoledne a večera by se měly bouřky podle meteorologů slévat do větších celků, takzvaných mezoměřítkových bouřkových systémů. „V těch je zejména riziko nárazů větru (opět až kolem 70 km/h) a přívalových srážek. Ty budou postupovat od západu k východu až severovýchodu a budou se pohybovat relativně pozvolna. Některé modely naznačují, že zejména přes Vysočinu a Jihočeský kraj by mohl přejít i více než jeden takovýto systém,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli dávat pozor při pohybu venku, a to především kvůli nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, zejména větvemi. Opatrní by měli být také řidiči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky meteorologové, výstraha, počasí, bouřky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové. Padat mohou i kroupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.