Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na novém městském stání pro karavany u Škodalandu je stále plno, poptávka vysoce převyšuje nabídku

Obrovský zájem mají v těchto dnech cestovatelé o nová karavanová stání, která letos na jaře zřídil centrální plzeňský městský obvod na parkovišti před svým areálem Škodaland u Borské přehrady. Je tam stále plno a poptávka vysoce převyšuje nabídku. Obvod na místě vybudoval celkem pět veřejných stání pro karavany vybavených přípojkami na elektřinu a vodu.

„Že obliba karavanů v posledních letech výrazně roste, potvrzuje i fakt, že na parkovišti před Škodalandem parkovalo dokonce 13 karavanů. Takováto karavanová stání jsou v létě po celé Evropě dost využívaná a jedná se o správnou investici,“ uvedl starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka (ANO). Plzeň se podle jeho slov zřízením vlastních karavanových stání zařadila mezi asi třicítku měst v naší zemi, prvenství ale drží mezi městy této velikosti.

Karavanisté mají na stellplatzu možnost doplnit si čistou vodu, připojit se na elektrickou energii i vypustit šedou vodu z kuchyňky včetně možnosti vyprázdnění WC kazet. „Je možné si tady udělat s karavanem buď krátkou zastávku za účelem nezbytné údržby obytného vozu nebo se zdržet pár dní a prohlédnout si i okolí. Škodaland je velmi atraktivní lokalitou, která kromě rekreace nabízí i velké možnosti vyžití jak pro dospělé, tak pro děti a taky výhodnou polohu k výletům do centra města Plzně,“ konstatoval starosta obvodu, který sám patří mezi velké vyznavače karavanů.

Servis s vypouštěním šedé vody a napouštěním čisté vody se provádí na ploše obslužné komunikace. „Za vpustí pro vypouštění vody je umístěné liniové odvodnění. Výdejní sloupek na čistou vodu a výlevka chemických WC jsou umístěné do středové zeleně,“ představuje technické parametry 1. místostarosta MO Plzeň 3 Pavel Šrámek.

Zřízení karavanových stání vyšlo obvod na 1,37 milionu koru Kč bez DPH, 400 tisíc korun se podařilo získat z dotace Plzeňského kraje. „Jsem rád, že v letošním roce se nám podařilo otevřít zcela nový dotační program na podporu karavanových stání a podpořit cestování a pobyt v konkrétním místě s nejvyšší možnou mírou soukromí. Což pobyty s karavany umožňují. S tímto rozvojem ale musí jít ruku v ruce výstavba vhodné infrastruktury. Proto Plzeňský kraj uvolnil ze svého rozpočtu osm milionů korun právě na vybudování karavanových stání a servisních stanic. Tato částka byla zastupiteli Plzeňského kraje na začátku letošního dubna rozdělena mezi patnáct žadatelů,“ vysvětlil Libor Picka (STAN), radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková, MO Plzeň 3

Štítky karavany, stání, obytné vozy, Plzeň, Plzeňský kraj, MO Plzeň 3, dotace, přehrada, Škodaland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na novém městském stání pro karavany u Škodalandu je stále plno, poptávka vysoce převyšuje nabídku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.