Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Únik jedovaté chemikálie do Drnového potoka bude mít soudní dohru, vodárenská společnost žaluje viníka

Žalobu na dřevařskou společnost z Klatov v souvislosti s ekologickou havárií podává společnost Vodárna Plzeň. Firmě HOLZ Schiller v říjnu 2019 uniklo do Drnového potoka asi 200 litrů jedovaté chemické látky na impregnaci dřeva. Šlo o mimořádnou situaci. Drnový potok je jedním z přítoků řeky Úhlavy, jež je jediným zdrojem pro zásobování Plzně pitnou vodou. Hrozilo nebezpečí, že jedovaté chemikálie přitečou až do úpravny vody v Plzni na Homolce.

Vodárenské společnosti se podařilo bleskovým zákrokem katastrofu odvrátit. Žalobou se teď domáhá po viníkovi havárie uhrazení vynaložených nákladů ve výši 413 tisíc korun. „Více než 215 tisíc korun muselo být vynaloženo na mimořádné použití práškového aktivního uhlí, dalších cca 135 tisíc korun na mimořádné rozbory jakosti vody a téměř 62 tisíc korun na zaplacení mimořádných přesčasů zaměstnanců,“ uvedla mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

„Havarijní situace byla tehdy mimořádná. Vodárna Plzeň s velkým úsilím řešila ochranu povrchového zdroje vody i náhradní čerpání vody v Doudlevcích z řeky Radbuzy,“ připomněl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský. Zmiňuje i obrovské nasazení pracovníků magistrátu a hlavně profesionálních i dobrovolných hasičů, bez nichž by se těžko obešla stavba zařízení včetně čerpadel a zhruba půlkilometrového potrubí nutných pro náhradní čerpání vody z Radbuzy.

Podle předsedy představenstva Vodárny Plzeň a náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) byla společnosti způsobena škoda. „Nechali jsme zpracovat právní posouzení a jednoznačně jsme dospěli k rozhodnutí, že škodu budeme vymáhat,“ potvrdil Pavel Šindelář s tím, že Vodárna Plzeň vyzvala už dříve společnost Holz Schiller k náhradě škody mimosoudně, ale k narovnání nedošlo. Policie ČR případ odložila.

Dvacetkrát čistější vodu má teď řeka Berounka díky plzeňské čističce odpadních vod. Funguje už 25 let

Pětadvacet let fungování slaví plzeňská čistírna odpadních vod ČOV II, která čistí od povodní v roce 2002 veškeré odpadní vody z města Plzně. Ale úplně první zděnou stoku, která odváděla odpadní vody z městských jatek do Mlýnské strouhy,...

„Situaci na Drnovém potoce Vodárna Plzeň stále sleduje. Povodí Vltavy provádí každý měsíc monitoring vybraných pesticidních látek, jehož cílem je zjistit, zda tu v návaznosti na událost z října 2019 nedochází ke splachům nebezpečných pesticidních látek z podniku HOLZ Schiller,“ uvedla mluvčí vodárenské společnosti Dana Veselá.  

V současné době se vedou jednání o smlouvě mezi Plzeňským krajem, městem Plzeň a společností Vodohospodářský rozvoj a výstavba. Cílem je analýza rizik možných zdrojů znečištění na vodárenském zdroji Úhlava, a to od hráze VD Nýrsko až po vodárenský odběr v Plzni na Homolce. 

Havárie ochromila život kolem řeky

Z firmy Holz Schiller unikla chemikálie v noci na 8. října. Z Úhlavy se dostala i do Berounky. Odborníci nedoporučovali jíst ryby z Úhlavy a Berounky, zalévání zahrad, napájení dobytka ani koupání. Vysoce toxická látka pro vodní živočichy zavinila úhyny ryb. Firmy podél řeky mají povinnost každou havárii nahlásit, což podle náměstka primátora Šindeláře dřevaři neudělali.

Plzeň se jedu ve vodě mířící na Plzeň dozvěděla jen díky tomu, že se pracovníci firmy snažili vyčistit havárii saponátem. Voda v potoce napěnila, pak se začalo zkoumat, co v něm je. „To bylo velké zanedbání a dostanou za to velkou pokutu,“ konstatoval tehdejší hejtman a dnes náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí Josef Bernard (STAN). „Firma udělala nápravná opatření na technologii a čeká na závěry vyšetřování,“ řekl loni v lednu její ředitel Petr Kohel.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky Drnový potok, Úhlava, Vodárna Plzeň, ekologická havárie, únik chemické látky, žaloba, Plzeň, VODÁRNA PLZEŇ a.s., potok, havárie, Klatovy, Pavel Šindelář, Radbuza, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únik jedovaté chemikálie do Drnového potoka bude mít soudní dohru, vodárenská společnost žaluje viníka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.