Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Náměstí Republiky čeká radikální proměna. Chybět by neměly ani vzrostlé stromy vysazené do země

Radikální proměnu plzeňského náměstí Republiky, které by se mělo i zazelenat, připravuje vedení magistrátu. Chce mít na náměstí stromy vsazené do země. Radní už odsouhlasili uspořádání otevřené architektonické soutěže o návrh revitalizace 1,2 hektarového náměstí Republiky. Dopravně by nemělo náměstí sloužit jako velký kruhový objezd. V anketě pod článkem můžete hlasovat o stromech na náměstí.

„Chceme, aby se náměstí Republiky stalo přívětivějším místem pro Plzeňany a pevně věřím, že se nám ho podaří také ozelenit. Od otevřené architektonické soutěže očekávám, že díky ní získáme dostatek kvalitních návrhů a různých pojetí architektů, ze kterých určí vítěze odborná porota,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Už dříve uvedl, že na náměstí by se neměly objevit pouze stromy vsazené do květináčů. Mělo by jít o plnohodnotné stromy vysazené do země. 

Od úpravy historického náměstí v centru Plzně si radnice slibuje zlepšení podmínek pro pobyt občanů, zvýšení komfortui a bezpečnosti pěších i cyklistů. Cílem je přilákat více chodců mezi náměstí a lokalitu U Zvonu. Dále by se měl vytvořit prostor pro předzahrádky a zlepšit plynulost městské hromadné dopravy. Návrh by měl nabídnout zlepšení způsobu hospodaření s dešťovou vodou a umístění prvků zelené infrastruktury.

„Zkrátka bychom byli rádi, aby se v létě z rozpálené dlážděné plochy stalo atraktivní místo, kde si lidé rádi odpočinou, kudy budou rádi procházet, které celkově ožije, stane se i provázanějším se svým okolím a bude po všech stránkách přívětivé,“ konstatoval technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Na nových lavičkách se moc ležet nedá a nejdou ani přemístit. Město mění i odpadkové koše

Venkovní mobiliář začalo postupně obnovovat a sjednocovat město Plzeň. V ulicích se objevují zrenovované nebo nové lavičky i odpadkové koše. S výměnou začala Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) v centru města, už v nejbližších týdnech se...

„Od soutěže očekáváme i to, že navrhne nový režim dopravy na náměstí, které by nemělo sloužit tak jako dosud, tedy v podstatě jako velký kruhový objezd. Cílem je prostor zklidnit a omezit zde projíždění i parkování aut, nabízí se to především na západní straně náměstí, kde nové pěší zóny navážou na ty stávající ve Smetanově a Riegrově ulici,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„K diskusi nad sestavením soutěžních podmínek a soutěžního zadání chceme jednoznačně přizvat odborníky z oblasti architektury, veřejného prostranství, ale například i památkové péče, jelikož se pohybujeme v oblasti městské památkové rezervace, a je tak nutné k revitalizaci přistupovat ohleduplně a s respektem,“ dodala ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

ANKETA: Chcete mít na náměstí Republiky vzrostlé stromy vysazené do země?

Celkem hlasovalo1941 čtenářů

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Plzeň

Štítky náměstí Republiky, revitalizace náměstí, stromy na náměstí, náměstí se zazelená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí Republiky čeká radikální proměna. Chybět by neměly ani vzrostlé stromy vysazené do země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.