Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtyři lokality pro stavbu úložiště jaderného odpadu potvrdila i SÚRAO, na řadě je vláda

Stejně jako na začátku června rozhodli experti, tak i dnes se shodla Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na zúžení vytypovaných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu. Z původních devíti lokalit se bude vybírat ze čtyř finálních. Ve hře tak zůstává Březový potok na Klatovsku, Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku.  

SÚRAO teď doporučí ministerstvu průmyslu a obchodu další postup. Poslední slovo při výběru lokalit bude mít vláda, ale je nepravděpodobné, že by na rozhodnutí a doporučení expertů něco změnila. Podle odborníků i SÚRAO patří vybraná čtyřka lokalit k těm nejlépe hodnoceným z hlediska kritéria bezpečnosti, dopadů na životní prostředí a technické proveditelnosti projektu. Úplně nejžhavějším kandidátem je potom lokalita Janoch u Temelína, což je logické i hlediska následného transportu vyhořelého jaderného paliva z elektrárny.

Z devítky vytipovaných lokalit začátkem června vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun.

V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let. Proti vybudování skladiště bojuje Platforma proti hlubinnému úložišti, sdružující 35 obcí a 16 spolků ze všech původně prověřovaných lokalit.

Ohodnoť článek

Foto OÚ Chanovice

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, pochod, atomový zákon, výběr lokalit, odpad, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Jihlava, okres Třebíč, okres Klatovy, Temelín, Hrádek, Březový potok, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jaderná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři lokality pro stavbu úložiště jaderného odpadu potvrdila i SÚRAO, na řadě je vláda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.