Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Podívejte se, jak bleskově vznikají černé skládky. Hrozí za ně velké pokuty

Krátce po vyvezení popelnic a dočištění místa se u kontejnerů opět objevují haldy odpadků, a to během několika málo hodin! Někdy je to boj s větrnými mlýny, připouští plzeňští městští strážníci. Problematická místa monitorují kamery a s dohledáním původců skládek pomůže i samotný odpad, někdy se v něm totiž objeví vodítka, která policisty dovedou přímo k pachatelům. Pokuty se pak mohou vyšplhat až do statisíců.

„Dnes se zaměříme na předložku DO - jako dovnitř. Opět jsme se totiž setkali s tím, že tuto předložku někteří neznají a nahrazují ji slovy - kolem, vedle, za, nebo před a vznikají tím černé skládky. Video ukazuje, jaký lze lidmi vytvořit nepořádek kolem odpadového místa prakticky ihned poté, co Čistá Plzeň místo dočistí,“ uvedla městská policie na svých sociálních sítích. Záznam zachycuje situaci na rohu ulic Rubešova - Radyňská. 

„Často se stává, že místo vyvezeme, dočistíme i okolí kontejnerových míst a do několika hodin vznikne černá skládka znovu. Občané pak mají kolikrát pocit, že jsme místo nevyvezli, jelikož stále vidí kolem kontejnerů poházené odpadky, které se v nejhorším případě ještě rozfoukají všude po dané ulici,“ postěžovali si zástupci Čisté Plzně.

Černá skládka představuje odpad uložený mimo kontejnerové nádoby. Na místě za ni mohou policisté uložit pokutu do výše až 10 tisíc korun. Řešit to lze jako přestupek znečištění veřejného prostranství a pokud je halda odpadu větší, může se jednat o přestupek dle Zákona o odpadech, kde se pokuty ve správním řízení pohybují v mnohonásobně vyšších řádech statisíců.

Přišlo 30 000 Ukrajinců, objednávka svozu odpadu se ale nezvýšila, říká město k přetékajícím popelnicím

Do Západočeské metropole přišly tisíce ukrajinských uprchlíků. Objednávek na svoz odpadu ale nijak výrazně nepřibylo. Těmito slovy slovy vedení Plzně vysvětluje jeden z možných důvodů, proč popelnice u bytových domů přetékají nepořádkem. Do...

Policistům se daří odhalovat původce černých skládek díky kamerovým záznamům a někdy pomůže i samotný odpad. Kolikrát se v haldě nepořádku nachází například krabice od balíčků s adresami a jmény nebo dokumenty. Pomáhají ale i samotní Plzeňané. Pokud včas zavolají, tak je větší šance, že strážníci dopadnou pachatele přímo při činu. Jako se to stalo v případě dvou mužů, kteří tvrdili, že jsou stěhováci. Psali jsme ZDE.

Černé skládky mohou lidé nahlašovat prostřednictvím aplikace PlzniTo, kde je momentálně hlášeno bezmála 50 případů nepořádku v ulicích či parcích. 

Mnohdy se u kontejnerů povaluje odložená elektronika, nábytek, ale také dlaždice nebo stavební suť. Všechny tyto materiály ale správě patří do sběrného dvora. V Plzni jsou na největších sídlištích hned čtyři. Ten největší je v ulici Na Bořích na Slovanech, další dva velké dvory jsou v Jateční na Doubravce, v ulici Edvarda Beneše na Borech a v Úněšovské ulici na Košutce u obchodního centra Globus.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky černá skládka, odhozené odpadky, nepořádek, čistota v ulicích, Čistá Plzeň, sběrný dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Podívejte se, jak bleskově vznikají černé skládky. Hrozí za ně velké pokuty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.