Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Fotopast zachytila vlka v lesích u Dobřan, město varuje pejskaře, aby měli mazlíčky na vodítku

V lesích u Dobřan na Plzeňsku se pohybuje vlk. Upozornil na to tamní myslivecký spolek. Radnice již vydala upozornění pro občany, aby se při procházkách drželi stezek. Pejskařům doporučují, aby nenechávali své psy volně pobíhat.

„Myslivecký spolek Dobřany upozorňuje, že v lesních částech Vysoká a Šlovický vrch byl pomocí fotopastí zdokumentován výskyt vlka,“ informovala dobřanská radnice na svých webových stránkách.

„Žádáme občany, aby své pejsky drželi při procházkách v lesích vždy na vodítku a nenechávali je volně pobíhat. Zároveň žádáme občany, aby se při pohybu v lesních celcích drželi hlavních páteřních cest a cyklostezek,“ doporučuje město.

Podle ochránců přírody se vlk nepovažuje za nebezpečného pro člověka. Jsou to nicméně zvídavá zvířata a zejména mladí jedinci se mohou vydat blíže k lidským obydlím. „Četnost útoků vlka na člověka je ve srovnání s útoky jiných masožravců nebo divokých zvířat nejnižší. Bojíme se jich proto, protože máme kulturní zkušenost, která je posilována příběhy a mytologií. Tento strach je tedy ze zkušenosti oprávněný a vrozený, ale skutečné riziko napadení vlkem je, jak se shodují odborníci na základě provedných historických studií, velmi, velmi nízké,“ uvádí například Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) na svém webu navratvlku.cz.

Setkání s vlkem je proto velmi málo pravděpodobné. Pokud ovšem na vlka narazíte - zůstaňte klidní a dejte mu možnost, aby se vzdálil. „Majitelé psů by v oblastech, kde žije vlk, by měli mít psy na vodítku, protože na sebe mohou reagovat agresivně. Nicméně každý pejskař dobře ví, že v lese má mít svého mazlíčka na vodítku vždy," uzavírá AOPK.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Dobřany, Myslivecký spolek Dobřany

Štítky výskyt vlka, fotopast, Dobřany, Šlovický vrch, Vysoká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Je jistě krásné starat se o návrat živočišných druhů a obohacovat tak lidskou civilizací ochuzenou přírodu. Nicméně útoky vlků na stáda hospodářských zvířat, útoky medvědů také na lidi a poškozování dřevin a hrází u vodních toků bobry potvrzují názor, že nejen divoká zvířata mají nárok na bezpečný životní prostor. Jistě také člověk a jeho prostředí mají nárok na ochranu a bezpečí. Stranou pozornosti nemohou zůstat škody, které jsou divou zvěří na majetku lidí způsobeny. Jestliže "milovníci přírody - wild life" jsou toho názoru, že milionové škody na majetku osob a podniků jsou zanedbatelné a mohou být kompenzovány odškodněním z veřejných prostředků, je třeba takový názor odmítnout. Proč by měly být tyto škody způsobené zvěří kompenzovány z peněz daňových poplatníků? Ať ty škody z vlastních prostředků uhradí milovníci divé zvěře, ti, kdo se těší z přítomnosti vlků, medvědů a bobrů v prostředí, kde je ohrožován i člověk.

Sobota, 4. května 2024, 10:08Odpovědět

Fotopast zachytila vlka v lesích u Dobřan, město varuje pejskaře, aby měli mazlíčky na vodítku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.