Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přišlo 30 000 Ukrajinců, objednávka svozu odpadu se ale nezvýšila, říká město k přetékajícím popelnicím

Do Západočeské metropole přišly tisíce ukrajinských uprchlíků. Objednávek na svoz odpadu ale nijak výrazně nepřibylo. Těmito slovy slovy vedení Plzně vysvětluje jeden z možných důvodů, proč popelnice u bytových domů přetékají nepořádkem. Do budoucna proto radnice připravuje úpravu ve svozu odpadu. K bytovkám by popelářská auta jezdila častěji. Zaznělo to na posledním jednání městského zastupitelstva.

„Pravidelně dostávám od občanů fotografie z různých míst a sleduji fotografie i v médiích a na sociálních sítích. Čistota ve městě se rapidně zhoršuje, a to skutečně každým měsícem. Mohu zmínit příklad Skvrňanské ulice, kde jsem zaznamenal, že nejprve před jedním, teď už před dvěma vchody, nemají občané vůbec popelnice a vyhazují odpad ve velkých černých pytlích,“ kritizoval současnou situaci opoziční zastupitel Lukáš Hegner (ODS).

Černé skládky a další nepořádek mohou lidé nahlašovat přes aplikaci PlzniTo, kde je momentálně hlášeno bezmála 60 případů.

Podle technického náměstka Pavla Bosáka (Piráti) souvisí problém s rozhodnutím přechozího vedení města, kvůli kterému majitelé nemovitostí šetří a objednávají menší nádoby a co nejnižší frekvenci svozu odpadu. „To vede k tomu, že pokud se v nějakém SVJ zvýší počet obyvatel, tak nám popelnice přetékají. My jsme skutečně nezaznamenali zásadní nárůst objednávky od chvíle, kdy se k nám nastěhovalo až 30 tisíc obyvatel, převážně z Ukrajiny. Přestěhovalo se sem téměř celé okresní město, ale objednávka u Čisté Plzně zůstala stejná,“ zdůraznil Bosák. Lidé tak ukládají odpad, kam nemají. Vedle popelnic nebo k těm u sousedů.

Město už teď pracuje na úpravě systému svozu odpadu. „Ekonomický úřad má zpracované tři báze finančního plnění. Je to od jednotek po desítky milionů korun, co by to případně město stálo. Snažíme se najít rovnováhu, aby na to nedopláceli občané Plzně a aby to pro město bylo ekonomicky udržitelné,“ informoval zastupitele primátor Roman Zarzycký (ANO).

Podle jeho slov nepůjde o žádnou zásadní transformaci systému. „Úprava by spočívala jenom v tom, že by se zvýšila četnost svozu u bytových domů. To by bylo jediné opatření, které v tuto chvíli konzultujeme,“ doplnil. Kvůli nepořádku v ulicích zavedla radnice i pravidelná setkání se starosty jednotlivých obvodů a vedením Čisté Plzně. „Mám od starostů informace, že řadu jejich požadavků Čistá Plzeň akceptovala a připravuje konkrétní opatření,“ uzavřel primátor.  

Čtete také:

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky pořádek ve městě, úklid ulic, svoz odpadu, Čistá Plzeň, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubor Brejcha

Rad bych požádal o pomoc. Nejde spustit video a prosím poradte, jak se dostanu na komentáře. Díky za odpověd.

Neděle, 14. dubna 2024, 19:19Odpovědět

Přišlo 30 000 Ukrajinců, objednávka svozu odpadu se ale nezvýšila, říká město k přetékajícím popelnicím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.