Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Během večera natahali lidé k popelnicím haldy nepořádku i pět matrací, strašily tam několik dní

Někteří Plzeňané jsou prostě čuňata. Jak jinak nazvat odpadkový armagedon na rohu ulic Zikmunda Wintra a Hřímalého. Není týdne, aby se tam nepovalovaly kusy nábytku, elektrospotřebiče nebo tam alespoň neležely přetékající pytle hned vedle popelnic. To všechno naše redakce ostatně zdokumentovala, neboť jsme místo denně fotili po dobu jednoho týdne. Město spolu s Čistou Plzní od března eviduje desítky problematických lokalit, kam popeláři denně zajíždějí, tento odpadkový ostrůvek na seznamu nefiguruje.

Sankce za porušení zákona o odpadech může dosáhnout až částky 50 tisíc korun. Správní orgán může zároveň po pachateli přestupku vymáhat náhradu způsobené škody, v tomto případě tedy náklady na úklid.

Černé skládky a binec v okolí kontejnerů je v Plzni stále velkým tématem. Nejvíce problematických míst je na území centrálního městského obvodu, třeba v ulici Hřímalého. My jsme se zaměřili na místo, kde se tato ulice kříží s ulicí Zikmunda Wintra. Snímky jsme pořizovali vždy kolem půl páté odpoledne, a to každý den po dobu jednoho týdne.

První fotografii jsem pořídila minulé pondělí, kdy už na místě strašily kartonové krabice, obal od pracího prášku, a především dvě válendy. Následující den tam kdosi přidal další kus nábytku, igelitky, prkna, plastové kýble i nádobu plnou šišek. Při vynášení dotyčnému zřejmě vyhládlo, ale neměl zas až tak velký apetit, neboť v jedné z krabic byly i hranolky. Ten pravý „výbuch“ přišel ve večerních hodinách.

Tento snímek pořídil čtenář Drbny v úterý po destáté hodině večerní

„V úterý asi kolem desáté večer jsem šel po Klatovské a viděl takového velmi zanedbaného pána, jak za sebou vleče obrovskou černou matraci. Přítelkyně se hned začala děsit, aby ji netáhl směrem k našemu baráku, kam se už dříve vloupali bezdomovci a spali tam u sklepů,“ popisuje Petr, který touto ulicí denně chodí při cestě domů. Scénář o přespávání v cizích domech se nenaplnil. Muž matraci totiž opřel o popelnice v námi sledované ulici.

V polovině týdne to tu teprve "bouchlo".

Ve středu už na místě byly vyskládané další čtyři matrace, rošt z postelí a několik velkých prken, zřejmě rozebrané police či skříně. Je evidentní, že to tam lidé nosí pod rouškou tmy, když je nikdo nevidí. Ve čtvrtek už tam byly navíc jen igelitky s odpadky, což už v té hromadě nehraje žádnou podstatnější roli. Všechno toto harampádí vyvezli popeláři v pátek, ale ještě ten samý den už se začaly odpadky hromadit za jedním z několika uzamykatelných kontejnerů. Během víkendu tato hromádka začala pomaličku bobtnat a přibyla tam i dvě prkýnka. Shodou okolností dosti podobná těm, co se tu objevila v týdnu. Výměna nábytku v jednom z nedalekých bytů zřejmě pokračuje a místní se mohou těšit na další "podklady".

Po pouhých dvou dnech se na místě začalo opět kupit smetí a kusy nábytku.

Čistá Plzeň s městem vytipovala nejkritičtější místa 

Plzeň se v posledních měsících více soustředí na problematiku černých skládek a také strážníci rozdali už několik pokut. Jednu bordelářku dokonce vypátrali podle vyhozených dokumentů s jejím jménem. V Plachého ulici totiž žena nechala pytle s odpadky i větší množství injekčních stříkaček.

Průzkum ukázal, že nejhorší situace je v Blatenské ulici, Bolzanově, Božkovské, Guldenerově, Hálkově, na Husově náměstí, v ulici Hřímalého, Jablonského, v Kovářské ulici, v Majerově a Mánesově ulici, na Mikulášském náměstí, na náměstí T. G. Masaryka, v Petákově ulici, v Rubešově, v Rybářské a Úslavské ulici.

„O problematické situaci víme a samozřejmě nás jednání méně přizpůsobivých občanů trápí. Řešit ji ale můžeme pouze tehdy, pokud se podaří chytit někoho při činu, pak dotyčnou osobu čeká přestupkové řízení. K tomu už také došlo. V minulých letech obvod nechal pravidelně přistavovat velkokapacitní kontejner, v tom až do roku 2020 pokračovala i Čistá Plzeň. Tuto nadstandardní službu zrušila poté, co přestaly být sběrné dvory zpoplatněné,“ sdělila redakci Plzeňské Drbny mluvčí centrálního městského obvodu Michaela Adámková. Rozhodnutí o umístění velkokapacitních kontejnerů záleží ale na městu. V minulosti je však mnozí zneužívali, třeba podnikatelé.

Radní spolu s Čistou Plzní také vytipovali nejkritičtější lokality, kde se hromadí větší množství nepořádku. Od března na desítky míst denně zajíždí speciální úklidový vůz „Některá místa se zlepšila, jinde je to úplně jedno. Odpadky jsou tam neustále. Pro část lidí není ani problém vedle odložit třeba starý nábytek, elektrospotřebiče, přestože je mohou odevzdat zdarma na kterýkoliv sběrný dvůr. V případě Mikulášského náměstí nám ale pomohlo, že jsme dali pryč nádobu na textil. Právě textily bývají velkým zdrojem nepořádku, protože se tam často dobývají bezdomovci a oblečení roztahají po okolí,“ říká technický náměstek společnosti Čistá Plzeň Jan Šneberk.

FOTOGALERIE: Nepořádek u popelnic

Pondělí, 14. srpna 2023, 13:58

Pondělí 7.8.2023
Pondělí 7.8.2023
 

Vytipovaných lokalit, kam denně zajíždějí se speciálním vozem, mají zhruba dvacet. Podle Šneberka u nás chybí dostatečný bič na tyto nepořádné osoby. Situace se ale pomalu zlepšuje a jen za letošní rok rozdali policisté již stovky pokut. Pořád je to ale málo. „Momentálně řešíme v Brněnské ulici na Vinicích, že tam lidé vyhazují odpad do nádob, které jim nepatří. Patří domu, který si platí svoz jednou za 14 dní a je tam neskutečný bordel. Kontejnerová stanoviště uklízíme v den výsypu a v tomto místě je pak po třech dnech zase peklo. Neřeší to tam,“ dodává Šneberk příkladem. Černé skládky mohou lidé nahlašovat prostřednictvím aplikace PlzniTo, kde je momentálně hlášeno přes 200 případů nepořádku v ulicích či parcích. 

Mnohdy se u kontejnerů povaluje odložená elektronika, nábytek, ale také dlaždice nebo stavební suť. Všechny tyto materiály ale správě patří do sběrného dvora. V Plzni jsou na největších sídlištích hned čtyři. Ten největší je v ulici Na Bořích na Slovanech, další dva velké dvory jsou v Jateční na Doubravce, v ulici Edvarda Beneše na Borech a v Úněšovské ulici na Košutce u obchodního centra Globus.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky černé skládky, nepořádek v ulicích, kontejner, ilegální skládka, Čistá Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alexandra Potůčková

Již nějaký čas si dopisuji s magistrátními úředníky, majícími na starost životní prostředí a přikládám aktuální fotografie přetrvávající černé skládky před naším vchodem v Nerudově ulici 969/2 ,která je nejenom nepřijatelná esteticky ,ale především tvoří ideální prostředí pro život hlodavců.Paradoxem je,že my,obyvatelé zmíněné adresy ,máme svoje popelnice umístěné uvnitř domu.Městští strážníci se spíše zabývají špatným parkováním,resp.umísťováním "botiček",než nějakými černými skládkami,které pravděpodobně vytvářejí nájemníci některého z protějších soukromých domů,jejichž majitel není dobrý hospodář,ale evidentně mu to dlouhodobě prochází. Tohle ale musejí řešit povolanější,mě,bohužel,zbývá pouze tato obrana verbální.

Úterý, 15. srpna 2023, 18:39Odpovědět

Jan Strapina

Kdyby jste radši nazývali věci pravými jmény a konkretně pojmenovali etnickou příslušnost těch nepřízpůsobivých!!!!!!!

Úterý, 15. srpna 2023, 12:03Odpovědět

FOTO: Během večera natahali lidé k popelnicím haldy nepořádku i pět matrací, strašily tam několik dní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.