Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Strážníci dopadli dva pachatele, kteří založili černou skládku. Radnice prověřuje dalších 213 podnětů k úklidu

Západočeskou metropoli dlouhodobě trápí černé skládky a odpadky v ulicích, které tam nechávají nepořádní obyvatelé. Jedna taková hromada odpadu v Plachého ulici v Plzni v sobě dokonce ukrývala i větší množství injekčních stříkaček. V tomto případě strážníci dopadli dvaatřicetiletou ženu, která skládku založila a nyní ji hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun. V současné době radnice prověřuje více než dvě stovky podnětů od Plzeňanů, kteří ilegální skládky mohou nahlašovat třeba přes aplikaci plzni.to.

„Díky sociálním sítím a aplikaci plzni.to víme, že právě nepořádek v ulicích a černé skládky občanům dlouhodobě vadí a často na ně upozorňují. Proto jsme v březnu vyhlásili stop černým skládkám a s Čistou Plzní jsme spustili doúklidy problematických lokalit. Zároveň nehodláme tolerovat chování občanů, kteří bezohledně znečišťují okolí a budeme po nich usilovně pátrat. Například tento měsíc se strážníkům podařilo odhalit hned dva případy,“ zdůraznil technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

V odůvodněných případech je záležitost postoupena příslušnému správnímu orgánu. Sankce za porušení zákona o odpadech tak může dosáhnout až částky 50 tisíc korun. Správní orgán může zároveň po pachateli přestupku vymáhat náhradu způsobené škody, v tomto případě tedy náklady na úklid.

Jeden z případů se stal v Plachého ulici v Plzni. Pachatele, který černou skládku založil, se podařilo najit velmi rychle. Nepořádná žena totiž na haldu hodila i dokumenty se svým jménem. „Směsný odpad ponechaný na chodníku poblíž vchodu do domu v sobě ukrýval i větší množství injekčních stříkaček. Strážníci je posbírali do boxu na infekční materiál a místo skládky viditelně označili a zajistili proti vstupu dalších osob,“ popsala případ mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková. Dvaatřicetileté Plzeňanka bude své chování zdůvodňovat příslušnému správnímu orgánu, přičemž jí hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc.

Díky svědkyni dále odhalili také pětapadesátiletého muže, který odložil v Hodonínské ulici na největším sídlišti Lochotín odpad vzniklý při rekonstrukci bytu.

„U problematických míst jsme zvýšili dohled a neukázněné občany důsledně postihujeme. Za znečištění veřejného prostranství mohou strážníci na místě uložit pokutu do deseti tisíc korun, vyšší sankce pak hříšníky čeká ve správním řízení. V sankcionování viníků budeme přísnější než doposud,“ sdělil radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Městská policie od letošního března eviduje 213 podnětů k úklidu černých skládek. V celkem 11 případech se podařilo dopadnout pachatele nebo určit podezřelou osobu. „Celkem pět případů bylo předáno správnímu orgánu. Dva z nich přistihli strážníci přímo na místě, zbylí tři jsou ze skutku podezřelí. Dalších šest případů řešili strážníci na místě, nejednalo se ale o černé skládky, nýbrž o odhazování odpadků na ulici. Za skutky byla viníkům uložena pokuta ve výši 2 500 korun,“ shrnula mluvčí magistrátu Barbora Hájková. V následujícím období si ale vzhledem ke zpřísnění postihů pachatelé ještě připlatí.

Mnohdy se u kontejnerů povaluje odložená elektronika, nábytek, ale také dlaždice nebo stavební suť. Všechny tyto materiály ale správě patří do sběrného dvora. V Plzni jsou na největších sídlištích hned čtyři. Ten největší je v ulici Na Bořích na Slovanech, další dva velké dvory jsou v Jateční na Doubravce, v ulici Edvarda Beneše na Borech a v Úněšovské ulici na Košutce u obchodního centra Globus.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň, Zuzana Duzbabová

Štítky černé skládky, nepořádek v ulicích, kontejner, ilegální skládka, Čistá Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci dopadli dva pachatele, kteří založili černou skládku. Radnice prověřuje dalších 213 podnětů k úklidu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.