Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pokud na letišti v Líních u Plzně vznikne gigafactory, mohla by se letecká záchranka přesunout k Chotěšovu

Letecká záchranná služba (LZS) funguje na letišti v Líních u Plzně už 30 let a nyní hrozí, že se bude stěhovat. Mělo by se tak stát ale pouze v případě, že se německý automobilový gigant Volkswagen rozhodne zbudovat v Česku gigafactory. Jestliže se tak stane, mohli by záchranáři najít nové zázemí u nedaleké obce Chotěšov. Informovala o tom státní agentura CzechInvest. Zástupci armády se však už veřejně vyjadřují, že současné letiště chtějí nadále využívat.

Podmínka zachování LZS v Plzeňském kraji stojí v usnesení vlády. Podle vyhledávací studie, která posuzovala několik území v kraji, je nejvhodnějším místem pro LZS lokalita Chotěšov-Krůtí Hora, řekl mluvčí CzechInvestu David Hořínek. Chotěšov zmiňoval už v květnu při návštěvě Plzeňského kraje ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). Tenkrát hovořil ještě o lokalitě u Dobřan. 

„Vybraná lokalita je v blízkosti současného letiště Plzeň-Líně, má dobrou polohu pro záchranáře a bude mít minimální dopady na obyvatele okolních obcí. Varianta LZS v této lokalitě byla představena Ministerstvu zdravotnictví, Armádě ČR, obci Chotěšov i Úřadu pro civilní letectví. Prověřujeme už jen poslední detaily,“ informoval šéf CzechInvestu Per Očko.

Krajští zastupitelé stvrdili dohodu o zmenšení průmyslové zóny Líně, podmínkou je zachování letecké záchranky

Zastupitelé Plzeňského kraje na pondělním jednání schválili dohodu s obcemi a vládou o výrazném zmenšení průmyslové zóny na záložním armádním letišti v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen zvažuje zbudování gigafactory. Součástí usnesení je...

 

Podle něj nadále platí, že by vrtulníky měly na nové základně fungovat v režimu 24/7. „Výhodu vidíme i v tom, že se lokalita ukazuje jako nejvhodnější pro potenciální náhradní civilní letiště, a LZS by tak do budoucna byla součástí širšího areálu, byť časově jsou tyto projekty odděleny,“ podotkl Očko. Podle aktuálního plánu by mohlo být nové stanoviště dokončené na přelomu let 2024 a 2025.

Pozemky u Chotěšova patří Plzni, která je přislíbila poskytnout. Starosta obce Daniel Koláček (Perspektivní pro Chotěšov) uvedl, že se 12. září neformálně sešli zastupitelé se členy státní agentury a automobilky Škoda Auto. „Je zatím brzy vynášet nějaké závěry, všichni zastupitelé představené informace nyní vstřebávají. Já osobně bych s touto variantou zachování LZS asi neměl problém, ale určitě budeme muset nechat rozhodnutí v tomto bodě na zastupitelstvu,“ uvedl.

CzechInvest zadal na konci srpna předběžné hlukové posouzení nového umístění LZS a civilního letiště. „Vzdálenost heliportu pro start vrtulníků bude minimálně 1,2 kilometru od obytných oblastí a výsledky ukázaly, že nedojde k překročení hlukových limitů v rezidenčních částech Chotěšova, ani v okolí," řekl Hořínek. Hladina hluku by podle něj navíc mohla být ještě nižší díky protihlukovým opatřením po vybudování přeložky silnice I/26 a díky nastavení podmínek pro přelety. „Už od roku 2028 by také LZS měla využívat méně hlučných vrtulníků, protože dojde k vypršení životnosti stávajících strojů Sokol,“ dodává mluvčí CzechInvestu.

Armáda chce letiště dál využívat

Záložní armádní letiště v Líních u Plzně momentálně provozuje společnost PlaneStation, která se soudí s ministerstvem obrany ohledně placení nájemného. První kolo u okresního soudu vyhrál stát. Na letiště je trvale v hangárech okolo 70 letadel a působí tam několik leteckých škol, muzeum a další soukromé firmy. Ročně tam v průměru evidují 19 tisíc vzletů a přistání letadel.

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky

Americká armáda musela v těchto dnech využít záložní armádní letiště v Líních u Plzně. Kvůli špatnému počasí a dotankování paliva tam přistál vrtulník AH-64 Apache. Posléze se u stroje objevila technická závada v podobě úniku oleje, kvůli které...

 

Letiště u Plzně využívá armáda například pro výcvik parašutistů či pro nácvik slaňování. Děje se tak hlavně v době, kdy jsou jiná letiště uzavřená. Poslední takováto akce se tam uskutečnila během letošních letních prázdnin. Armáda se podle výroků svých představitelů nechce letiště jen tak vzdát.

„Do budoucna se potřebujeme z mnoha důvodů poohlédnout po dalších letištích. Nechceme je stoprocentně využívat, ale je třeba, abychom je v případě nutnosti dokázali využít a dokázali na nich působit. Týká se to línského letiště, o kterém se hodně hovoří. Máme své záměry na letišti v Líních, v Přerově, Českých Budějovicích a můžeme se bavit i o Karlových Varech,“ sdělil velitel Vzdušných sil Armády ČR Petr Čepelka ve vysílání České televize při víkendových Dnech NATO v Ostravě.

Volkswagen se pro umístění své továrny zatím nerozhodl. Kromě Česka je ve hře ještě Maďarsko a Polsko. „Tento prostor nechceme pro jakoukoli investici, ale pro tuto konkrétní,“ ujišťoval ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a totožně hovořil i ministr obchodu Síkela. Letos v dubnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS) pro novinkový podcast Zbytečná Válka uvedla, že letiště v Líních armáda potřebuje a vzdá se ho pouze v případě stavby gigafactory. Jak to nakonec všechno dopadne je zatím nejisté.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) již dříve uvedl, že finální dohoda mezi ČR a automobilkou má být uzavřena do letošního prosince. Jestli si ale automobilka nakonec ČR vybere stále není jisté. Proti stavbě protestuje několik občanských spolků, piloti a aviatické kluby i některé obce. Nesouhlasí s ní ani vedení města Plzně. Druhý červencový týden začali Plzeňané sbírat podpisy pro vyhlášení referenda ve městě. Požadují, aby Plzeň neposkytla své pozemky na letišti v Líních.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky gigafactory, letecká záchranná služba, LZS, armáda čr, Chotěšov, CzechInvest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud na letišti v Líních u Plzně vznikne gigafactory, mohla by se letecká záchranka přesunout k Chotěšovu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.