Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Městská policie naváže užší spolupráci s neziskovkami, potřebuje pomoci s problémovými bezdomovci

Lidé bez domova jsou podle Plzeňanů jedním z největších problémů, který aktuálně sužuje západočeskou metropoli, vyplývá to z dotazníkového průzkumu. Že není situace ideální připouští také velitel městských strážníků Petr Nováček. Podle zkušeností z terénu jsou bezdomovci mnohdy agresivní, dělají nepořádek, obtěžují okolí a strážníky ignorují. Pomoci by proto měla užší spolupráce s neziskovkami, které mají s těmito lidmi větší zkušenosti. Je tak velmi pravděpodobné, že brzy budeme potkávat na pochůzce strážníky právě s těmito pracovníky.

Centrum služeb pro bezdomovce za 120 milionů se otevře už v září. V Plzni jich žije zhruba 400, třetinu tvoří cizinci

Plzeň otevře 1. září pro lidi bez domova nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům pro závislé. Komplex dvou nových budov ve Wenzigově ulici za 120 milionů korun podpořila většinově EU. První budova vedle současného Domova sv....

 

Podle městské policie jsou největším problémem lidé, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek, obtěžují občany a strážníků si nevšímají. „Na tyto osoby máme velmi omezené pravomoci. Potřebujeme proto úzkou spolupráci s neziskovými organizacemi. Uvítali bychom, kdyby se jejich pracovníci zúčastnili například školení našich zaměstnanců nebo pochůzek se strážníky, protože jejich role je v tomto případě nenahraditelná,“ popsal velitel městské policie Petr Nováček.

Za sebou už má také první schůzku se zástupci neziskovek i vedením města. Tématem jednání byla právě otázka bezdomovectví a hledání řešení, jak s těmito lidmi pracovat a jak problémům předcházet. Tato setkání se budou konat pravidelně.

„Situaci intenzivně řešíme, a proto proběhlo toto široké jednání. Společně jsme identifikovali problémy a vykročili k systémové spolupráci. Problém chceme vyřešit tak, aby byl výsledek příznivý pro všechny strany a podpořit ty projekty, které nám k tomu pomohou,“ vysvětluje primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Kriminalisté odložili vyšetřování strážníka, jenž bakalářské práci popisoval šikanu bezdomovců

Nejedná se o přestupek, trestný čin ani jiné protiprávní jednání. Tak zní verdikt plzeňských kriminalistů, kteří se zabývali trestním oznámením podaném Městskou policií Plzeň v souvislosti s bakalářskou prací strážníka a bývalého studenta Fakulty...

 

Situace s problémovými lidmi netrápí jen městskou a státní policii, ale hlavně Plzeňany. Vyplývá to z dubnového dotazníkového průzkumu magistrátu. „Dotazník vyplnilo více než dva a půl tisíce lidí, a právě bezpečnostní situace ve městě a chování lidí bez domova byla mezi nimi vnímána jako největší problém,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN) sdělila, že je třeba rozšířit služby zaměřené na osoby žijící na ulici. „Do budoucna chystáme hned několik projektů,“ sdělila radní bez dalších podrobností.

Rada města Plzně rovněž schválila vyhlášení dotačního programu s názvem Aktivity v oblasti sociálního začleňování 2023, jehož cílem je pomoci organizacím, které poskytují služby právě sociálně slabým, lidem bez domova a dalším lidem v nouzi. Finance z dotačního titulu jsou rovněž určeny na podporu pilotních projektů, které mají za cíl začlenit a akutně podpořit sociálně vyloučené osoby či na aktivity, které zvyšují dostupnost a kvalitu zdravotní péče lidem, kteří k ní nemají standardní přístup. Žádosti se podávají přes aplikaci eDotace od 3. do 24. července 2023. Město Plzeň na program připravilo minimálně 2,5 milionu korun.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Štítky bezpečnost ve městě, lidé bez domova, bezdomovectví, neziskové organizace, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie naváže užší spolupráci s neziskovkami, potřebuje pomoci s problémovými bezdomovci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.