Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kriminalisté odložili vyšetřování strážníka, jenž bakalářské práci popisoval šikanu bezdomovců

Nejedná se o přestupek, trestný čin ani jiné protiprávní jednání. Tak zní verdikt plzeňských kriminalistů, kteří se zabývali trestním oznámením podaném Městskou policií Plzeň v souvislosti s bakalářskou prací strážníka a bývalého studenta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU) Jana Bauera. Ten popisoval surové praktiky strážníků vůči lidem bez domova. Vedení policie se domnívalo, že policista neslnil oznamovací povinnost hlásit trestný čin.

„Prostudováním kompletního spisového materiálu a na základě dostupných informací kriminalisté nyní došli k závěru, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Nejedná se o přestupek, trestný čin a ani jiné protiprávní jednání, a proto byl spis založen ad acta,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

V rámci vyšetřování vyzvali policisté strážníky k podání vysvětlení a oslovili také bezdomovce. „Cestou velitele městské policie byli osloveni všichni plzeňští strážníci, aby se každý, kdo ví o nějaké trestné činnosti strážníků, zejména o chování uváděné v bakalářské práci, dostavil na kriminální policie a sdělili relevantní informace,“ popsala mluvčí.

Na bakalářskou práci Jana Bauera upozornila zejména výstava v rámci festivalu Jeden svět. „Někdo má rád, když může bezdomovce mučit. Třeba je polévat vodou v mrazech a podobně. Občas probouzejí bezdomovce v zimě tím, že jim šlápnou na nohu, jelikož mají ty nohy promrzlý, a to je potom také dost bolí,“ cituje autor práce jednu ze strážnic.

Citace z bakalářské práce se staly také tématem výstavy před Moving Station v rámci festivalu Jeden svět, foto: Plzeňská Drbna

Velitel městské police Petr Nováček pro iDNES uvedl, že se obsah bakalářské práce nezakládá na pravdě a pokud by uvedené informace byly pravdivé, měl by autor povinnost vše oznámit. „Jsme přesvědčení, že se obsah z 99 procent nezakládá na pravdě,“ sdělil Mladé frontě DNES.

Podání trestního oznámení ze strany policie rozlítil zástupce Katedry antropologie FF ZČU, kteří sepsali otevřený dopis veliteli městské policie. Pod něj se podepsalo přes 1000 lidí. Podle nich nemá autor textu oznamovací povinnost a naopak jako výzkumník má chránit své zdroje.

„Považujeme postup Městské policie Plzeň za bezprecedentní pokus o zpochybnění svobody vědeckého bádání. Je naprosto nepřijatelné, aby autor bakalářské práce čelil trestnímu oznámení pro zjištění, ke kterým dospěl v rámci svého výzkumu a která byla v textu práce ilustrována citacemi z rozhovorů s jeho komunikačními partnery. Výzkumník nenese odpovědnost za pravdivost výroků výzkumných participantů, stejně jako nenese odpovědnost za jejich využití třetí stranou,“ píší autoři otevřeného dopisu.

Více strážníků v ulicích chce mít vedení města Plzně. Mají mít větší respekt a budou přísnější

Navýšení počtu strážníků a jejich větší výskyt v ulicích Plzně, to je hlavní cíl nové koncepce městské policie na příští čtyři roky, kterou schválilo zastupitelstvo. Vedení města chce dosáhnout také zvýšení respektu a autority strážníků, ale na...

 

Dle nich splnil student všechny podmínky a práci v červnu 2022 úspěšně obhájil. Autoři otevřeného dopisu považují postup policie za snahu o zastrašování. „Podání trestního oznámení v reakci na zveřejnění svědectví o policejním násilí je podle nás závažným selháním Městské policie Plzeň. Svědkům policejního násilí – ať už uvnitř policie, nebo z řad veřejnosti – vysílá totiž jasný vzkaz: rozhodnete-li se o něm veřejně promluvit, sami se tím můžete vystavit represi,“ nešetříili autoři kritikou.

Z bakalářské práce vychází také autoři projektu Násilí a pořádek. Tato iniciativa se snaží upozornit na násilí páchaného na bezdomovcích z řad policistů i dalších složek. Aktivisté vycházejí i z výpovědí samotných lidí bez domova a opírají se také o informace od neziskových organizací.  

„V neposlední řadě vyjadřujeme podiv nad tím, že místo, aby příslušné složky iniciovaly šetření vedoucí ke zmapování a minimalizování policejního násilí na lidech bez domova, dochází k šikaně autora bakalářské práce, v níž byly informace o tomto násilí uvedeny. Postup Městské policie Plzeň považujeme z výše uvedených důvodů za nepřípustný. V této souvislosti jsme vstoupili do jednání o podpoře ze strany tuzemské a mezinárodní antropologické a kriminologické komunity,“ zdůrazňují autoři otevřeného dopisu.

Nad postupem městské policie se podivoval také například spolek Ulice Plzeň. „Autoři projektu Násilí a pořádek informují velmi rozumně o léta přehlížených skutečnostech. Hledají řešení problému. To zcela naopak nedělá Městská policie Plzeň, která mediálním vyjádřením jejího šéfa Pavla Nováčka násilí svých zaměstnanců na lidech bez domova popírá a navíc podala trestní oznámení na autora bakalářké práce, tedy na akademický svět, který fenomén sledoval a popsal. Přitom by stačilo jen prohlásit, že toto je nepřípustné, udělat vnitřní audit a zvednout takto jednoduchým krokem kredit a důvěru městské policie Plzeň,“ uvedl spolek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv MP Plzeň, Zuzana Duzbabová

Štítky městská policie, násilí na lidech bez domova, násilí na bezdomovcích, bakalářská práce, trestní oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté odložili vyšetřování strážníka, jenž bakalářské práci popisoval šikanu bezdomovců  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.