Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Více strážníků v ulicích chce mít vedení města Plzně. Mají mít větší respekt a budou přísnější

Navýšení počtu strážníků a jejich větší výskyt v ulicích Plzně, to je hlavní cíl nové koncepce městské policie na příští čtyři roky, kterou schválilo zastupitelstvo. Vedení města chce dosáhnout také zvýšení respektu a autority strážníků, ale na druhé straně požaduje jejich větší přísností vůči narušitelům veřejného pořádku.

„Městská policie Plzeň je jedním z prvků zajišťující klid a veřejný pořádek a je nepostradatelnou součástí města. Strážníci řeší výskyt opilců, narkomanů, problémové jednání cizinců, nesprávné chování řidičů a chodců, nebo poškozování majetku v Plzni. Nejen tyto, ale i další protiprávní činy ve veřejném prostoru pak zákonitě snižují tolik potřebný pocit bezpečí našich občanů,“ řekl radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Koncepce vychází mimo jiné z toho, že je potřeba zvýšit počty strážníků. Na konci minulého roku jich bylo u městské policie zhruba 230, Winkelhöfer už dříve řekl, že naléhavě schází 40 strážníků, ale město by jich zvládlo přijmout i sto. V únoru vedení města ztrojnásobilo náborový příspěvek pro nové strážníky z 30 000 na 100 000 korun. Díky vyššímu počtu strážníků bude možné lépe naplnit i další bod nové koncepce - výrazně zvýšit viditelnost městských policistů v ulicích města, především v problémových lokalitách a časech.

„Popisované negativní jevy je nutné neřešit pouze domluvou, a to zejména u nepřizpůsobivých a asociálních osob, ale v mezích platných vyhlášek a zákonů je postihovat co nejpřísněji. Související zvýšení respektu, autority a sebevědomí strážníků, spolu s lepším vybavením novými ochrannými pomůckami co nejvíce chránící jejich život a zdraví, pomůže k efektivnějšímu výkonu jejich činnosti, obdobně jako úzká spolupráce s Policií ČR, s odbory a úřady Magistrátu města Plzně, městskými obvody a městskými organizacemi a ostatními složkami a subjekty působícími aktivně v oblasti prevence a bezpečnosti,“ vysvětlil radní Jiří Winkelhöfer.

Strážník popsal v bakalářce drsnou šikanu bezdomovců ze strany městské policie, ta na něj podala trestní oznámení

Práce strážníka a bývalého studenta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU) Jana Bauera pořádně nadzvedla ze židle vedení plzeňské městské policie. Autor práce totiž zveřejnil výpovědi svých kolegů, kteří popisují surové...

Nová koncepce se zaměřuje i na zázemí strážníků a klade důraz především na přemístění či rekonstrukci nevyhovujících obvodních služeben. Lepší polohou služebny v městských obvodech se zlepší služby pro veřejnost, bude jednodušší uspořádání i kvalitnější prostředí při vyřizování záležitostí s obyvateli. Materiál rovněž předpokládá zřizování kontaktních míst nebo služebních místností přímo v rizikových oblastech nebo v odloučených lokalitách, aby měli lidé možnost okamžitého kontaktu s městskou policií.

Znalec místních poměrů zlepšení situace nečeká

Velmi skepticky ovšem vidí novou koncepci městské policie například jeden Plzeňan dlouhodobě žijící v tom nejrušnějším centru města, jenž si nepřál uvést své jméno, ale redakce ho zná. Už několikrát naší redakci popisoval doslova hororové i násilné scény, které se v noci v této lokalitě dějí. „Žádná koncepce policie divoký noční život v Plzni nezmění, protože je to celospolečenský trend, lidé totiž na nějaká pravidla chování a jednání spíše kašlou. Velký vliv na tuto situaci mají zahraniční dělníci, kteří posouvají laťku toho, co je „přípustné“ stále níže a určitá sociální skupina původního obyvatelstva se tomu přizpůsobuje. Pokud nám navíc za humny vyroste gigafactory, tempo se jen urychlí,“ konstatoval znalec místních poměrů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky městská policie, fungování městské policie, nová koncepce městské policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více strážníků v ulicích chce mít vedení města Plzně. Mají mít větší respekt a budou přísnější  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.