Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policii trápí podstav, přijímacím řízením polovina zájemců neprojde kvůli psychotestům nebo fyzičce

Policisté schází v celé republice a jinak tomu tedy není ani na území Plzeňského kraje, kde aktuálně chybí 263 policistů. Nejtíživější situace je přímo na území západočeské metropole. Nábory sotva pokrývají odchody, a to i přes to, že nově nastupující zájemci dostali přidáno. Krajský policejní ředitel ale ubezpečuje, že podstav nemá vliv na akceschopnost policie. Personální problémy se daří pokrývat i díky nově zřízené speciální pořádkové jednotce.

„Největší problém máme v tuto chvíli na území městského ředitelství, ale pozitivně k tomu přispívá nově zavedená speciální pořádková jednotka, která velkou část práce odvádí ve prospěch městského ředitelství. Je třeba si uvědomit, že jde také o zařazení lidí v rámci struktury celé policie. Ze základních útvarů doplňujeme policisty na okresní úroveň, zejména na kriminálky a další specializované služby. Podstav nás nejvíce trápí v základních útvarech na území města Plzně,“ vysvětlil krajský policejní ředitel Jaroslav Vild.

Stovka policistů bude sloužit v nové speciální pořádkové jednotce, její výhodou je okamžitá akceschopnost

Teprve pátá speciální pořádková jednotka v České republice začne od ledna působit v Plzeňském kraji. Sloužit v ní bude zhruba stovka policistů. K dispozici budou 24 hodin denně. Pomáhat budou při pátrání po pohřešovaných osobách, dohlížet budou...

K začátku roku měla policie v našem kraji 2 421 míst pro policisty, obsazeno jich bylo 2 158. Nábory stále probíhají. „Jsou samozřejmě měsíce, kdy je nábor silnější. Souvisí to například s koncem školní docházky. Lze také očekávat, že s ohledem na změnu ekonomické situace ve společnosti, bude zájem pracovat pro stát. Nábory probíhají, ale bohužel sotva stačí na pokrytí odchodů,“ podotkl Vild.

Situace by se ale mohla zlepšit i díky navýšení mezd. Platy policistů se navýšily o deset procent. U nastupujících policistů už jde o nárůst o 17 procent. „Největší slabina byly platy nastupujících policistů, které dosahovaly částky zhruba 26 tisíc. Díky navýšení mají dnes nastupující policisté zhruba 30 tisíc,“ potvrdil ředitel.

Přijímacím řízením projde každý druhý zájemce. „Je to kombinace psychologické nezralosti osob, které se nám hlásí nebo jsou tam problémy při posuzování fyzické připravenosti pro vstup do služebního poměru,“ dodal Jaroslav Vild.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky podstav, personální problémy, nábory, Policie ČR, nedostatek policistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policii trápí podstav, přijímacím řízením polovina zájemců neprojde kvůli psychotestům nebo fyzičce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.